Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 09:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/religionen-far-inte-diktera-hur-alla-skall-handla/

DN Åsikt

DN Åsikt. Religionen får inte diktera hur alla skall handla

Många blandar samman religionens rättesnören med vad som är lagligt tillåtet.

En representant för KD (ca 4% av väljarna), menar i sitt svar här att han kan ange vad som gäller för resten (96%) av svenska folket. Han berättar vilken värdegrund vi bör stå på när det gäller dödshjälp. Värdegrunden är Svenska kyrkans men även övergripande förebilder såsom FN.s deklaration om mänskliga rättigheter och Europakonventionen. Dessa talar dock om rätten till människans eget liv, inte rätten till den egna döden. Ingenstans finns det föreskrivet i lag att man inte får besluta om sin egen död. Det är faktiskt tillåtet att avsluta det. Om man hamnat i en obotligt plågande situation så att man efter moget övervägande (nej, jag tror inte att de flesta självmordsförsök tillkommer efter ”moget övervägande”) ser att döden är bäst för egen del så har man laglig rätt att välja döden. Ja, det kan verka egoistiskt, men olagligt är det inte. Och ja, det kan låta konstigt för den oinvigde, men ibland är det faktiskt så att det känns bättre att få dö än att leva vidare med den otroliga ångest och det obarmhärtiga lidande utan förbättring som upplevs hos tusentals ”självdöende” människor dagligen i vårt land.

Inom partiet KD måste man förstås hävda det som här anförs. Men alla måste inte tycka likadant. Vi har trofrihet i Sverige, vi brukar anses som det mest sekulära landet i världen. Av bland annat den anledningen anser större delen av svenska folket att vi borde ha laglig rätt till dödshjälp. Jag såg det som odemokratiskt av vår förre socialminister att under åtta års maktinnehav stoppa alla motioner och försök att få till stånd en utredning i denna fråga – han var socialminister för hela folket, inte bara för sina 4% väljare. Men så förs alltså politik i vårt land när den är som sämst.

Finns det då ingenting hos KD där jag kan hålla med? Jovisst – jag håller i allra högsta grad med om att vi inte får döda någon annan. Vi får inte ta någon annans liv. Felet som många religiöst tänkande gör är då att blanda ihop begreppen – för de religiösa och enligt lagen. Jag menar att vi får ta vårt eget liv, men vi får inte ta någon annans liv. Att det är en irreversibel handling i båda fallen spelar faktiskt ingen roll. (Det finns mycket i våra liv som blev irreversibelt.)

Lagen gör fel som inte hjälper de människor som är olidligt plågade av en obotlig sjukdom, de som vet (i motsats till djuren) att de skall dö men inte får bestämma mer. En ”naturlig död” skall inträda, men med alla förlängningar (dessa kräver ett kapitel för sig) blir det en lång, onaturlig plåga. Det kan bli som en dödsdom, den ultimata kränkningen, hon omyndigförklaras av lagen, av paternalistiska läkare, religiösa företrädare och osäkra anhöriga.

Det är inte "ett mord" (i lagens mening) om jag sitter bredvid en svårt sjuk och håller henne i handen medan hon intar ett dödande medel.  Låt den sjuke själv ansöka om att få dödshjälp av det slag där hon intar medlet, allt väl övervakat av oberoende personer som inte har något att vinna. Kontroller görs före och efter och endast frivilliga får vara inblandade, inom och utanför sjukvården. Så görs på andra håll i världen och inget missbruk har hittills kunnat påvisas. Inte heller folken i de länderna vill ha tillbaka tiden från före sina tillåtande lagar. Lär av dem!