Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 20:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/religiosa-ledare-ar-skyldiga-till-manga-krig-pa-jorden/

DN Åsikt

DN Åsikt. Religiösa ledare är skyldiga till många krig på jorden

Det är inte företeelserna länder eller religioner som är problemet. Det är de makthungriga ledarna av desamma som startar konflikter och krig.

Rätta artikel

Skribenterna hävdar att nationalismen är –”…. likt ett gift som sprider sig i människors sinne och sätter människor och länder mot varandra.” Om man ger sig tid att tänka efter och reflekterar över religioners effekter på människor och religiösa organisationers verkliga drivkrafter så är det enkelt att konstatera att de väldigt många krig har startats i religionens namn. Många våldsdåd utförs i religionens namn.

Religion i sin grundfunktion, som jag ser den, att hjälpa människor att hitta sin livsfilosofi, sina rättesnören i sitt dagliga liv är fantastisk. Många människor har fått stor hjälp genom livet genom detta.

Lika eländiga är de religiösa organisationerna, maktapparaterna. De som skapar ett ”vi” som de anser är bättre än alla andra, ”de”. Det är där de religiösa konflikterna uppstår, hos ledarna i de religiösa organisationerna. Precis som konflikterna mellan länder uppstår hos ledarna för länderna. Det är inte företeelserna länder, religioner eller andra grupperingar som förorsakar konflikterna. Dessa uppstår när grupperna och dess ledare anser sig veta sanningen framför alla andra sanningar.