Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rensa-forradet-i-stallet-for-att-kopa-julklappar/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rensa förrådet i stället för att köpa julklappar”

Julhandel i Stockholm 2015. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Rensa förrådet och ge bort prylar i stället för att köpa julklappar. Välgörenhet är betydligt bättre för miljö och klimat än ännu större konsumtion, skriver Eva-Maria Munck.

Vi behöver konsumera mindre, inte mer och både smartare och mer hållbart. Om alla människor levde som vi gör i Sverige räcker inte för ett jordklot – det behövs fyra enligt Världsnaturfonden.

EU-parlamentet utlyste i torsdags klimatnödläge. Vi behöver se vår del i ett förverkligande av FN:s globala mål för en hållbar värld.

Många välgörenhetsorganisationer berättar om alternativet ”Giving Tuesday” – möjligheten att på tisdag ge av sitt överflöd för att bidra till positiv förändring för människor och miljö.

I stället för att köpa nya saker behöver vi bli bättre på att laga saker vi redan har, handla begagnat och second hand. Priser pressade i botten är en stor del av problemet med ökade utsläpp och brist på mänskliga rättigheter i produktion.

Inför jul finns kloka initiativ. Ett exempel är att i stället för att ge sig själv eller sitt barn ett paket inför den 24 december pedagogiskt gå in i en ”renskalender”. Varje dag lägger man bort en sak eller klädesplagg som är i gott skick, men som man inte längre behöver, och skänker sedan rensningen till välgörenhet.

För att låna orden från författaren Peter Halldorf: ”Vi kan göra oss mindre mottagliga för konsumismens tanklösa sirensång.”

Vi behöver inte en julhandel som slår rekord – vi behöver våga se hur skadlig konsumtionskulturen är för mänskligheten och istället agera för en hållbarare värld.