Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 22:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rent-nonsens-att-akesson-behandlas-odemokratiskt/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Rent nonsens att Åkesson behandlas odemokratiskt”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under pressträffen i riksdagen efter att ha träffat talmannen Andreas Norlén den 2 oktober.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under pressträffen i riksdagen efter att ha träffat talmannen Andreas Norlén den 2 oktober. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Att hävda att övriga partier vid sidan om Sverigedemokraterna inte respekterar valresultatet är rent nonsens. Det som pågår nu är en process som just visar att valresultatet respekteras, skriver läsaren Lars Hagman.

”Övriga partiers agerande efter valet visar att de inte respekterar valresultatet”, skriver moderatväljaren Åke Danielsson i en insändare på DN Åsikt med anledning av den allmänna oviljan att samarbeta med Sverigedemokraterna. 

Låt oss med anledning av det påståendet repetera en av vår demokratis grundprinciper: 

Demokrati betyder folkvälde, men betyder inte nödvändigtvis att ett parti har inflytande i proportion till dess storlek. Det är majoritetens linje som gäller.

Strävar man efter att få vara med och bestämma och saknar egen majoritet måste man därför samarbeta och kompromissa med andra. Lyckas inte det får man stå vid sidan. Så har det varit sedan demokratin infördes i landet för över hundra år sedan.

Delar i Sverigedemokraternas politiska program gör att övriga partier, som representeras av nästan 83 av väljarna, inte ser någon grund till samarbete. Att hävda att övriga partier inte respekterar valresultatet är därför rent nonsens.

Det som pågår nu är en process som just visar att valresultatet respekteras. Anledningen till att SD står utanför är att deras åsikter inte tolereras av övriga partier.

Att hävda något annat tyder bara på bristande kunskap om vårt politiska system. Och om SD har ett ärligt intresse av samarbete så får de väl anpassa delar av sitt politiska program.

DN Åsikt 7 november 2018 kl 14

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.