Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 01:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/replik-anders-lindstrom-att-bilarna-blir-fler-betyder-inte-att-det-ar-ratt-riktning-att-ga/

DN Åsikt

DN Åsikt. Replik: Anders Lindstrom. Att bilarna blir fler betyder inte att det är rätt riktning att gå!

Vi behöver tänka om och tänka nytt!

Det har heller aldrig funnits lika många heroinmissbrukare i metadonbehandling som i dag! Och bara för att bilarna och heroinisterna är fler (liksom vår befolkning) så betyder inte det att det är rätt väg att tuta och injicera vidare, ej heller att bilen eller heroinet skall ses som en självklarhet eller rättighet till att skita ner vår och framtidens miljö! Tänk om hela världens befolkning ägde, injicerade och körde bil/heroin dagligen, vilket avtryck på miljön skulle det få? Det kan vi lätt föreställa oss, det vore katastrofalt på alla plan och hotar vår överlevnad som art.

Vi behöver tänka om och tänka nytt! Istället för att fastna i gamla tankebanor och hjulspår. Vi behöver bygga smartare och uppmuntra beteenden som gynnar fler än motorburna trafikanter. Och vi måste ta vårt ansvar för den jord vi lämnar över till kommande generationer.

Historiskt sett, så måste stater som vill överleva till nästa tidsepok genomföra radikala förändringar, lagstifta och/eller uppmuntra omställningar med belöningar eller skattelättnader. För det som förenar oss som människor över tid och generationer, är just att tider förändras! Och nu är det hög tid att förändra utgångspunkten i vår transporttillvaro och våga satsa på en grön politik, där bilen fasas ut! (Så klart, skall utryckningsfordon finnas kvar, om du undrar hur vi skall göra med dem).

Dessutom ser vi att trögrörliga och konservativa samhällen och stoiska statsskick har svårt att konkurrera på framtidens villkor, när de håller fast vid något ålderdomligt såsom bilen, LAS eller rökning, som alla tre, orsakar enorma merkostnader på vår samhällskropp.

Bland alla typer av människor finns en avart som indirekt är ansvarig för att fruktansvärda övergrepp, folkmord och biologiska utrotningar, kan genomföras och de kallas "silent bystanders". Så istället för att drunkna i en diskussion om cykelvett, så kan vi väl försöka hålla oss till ödesfrågan, vem står upp för vår miljö? Vem vågar och orkar kämpa för en grönare framtid och en bättre miljö? Vem vägrar förbli en "silent bystander"?