Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/restauranger-fuskar-med-den-vegetariska-maten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Restauranger fuskar med den vegetariska maten”

Fänkålsgryta med stekt halloumi. Foto: Anette Nantell

Många restauranger använder falsk marknadsföring och kallar mat vegetarisk, trots att den innehåller ägg och mjölk. Vegetarisk mat ska enbart bestå av mat från växtriket, skriver läsaren Annelie Rehn.

Rätta artikel

En utbredd okunskap har spridit sig på landets restauranger. Många erbjuder dagligen rätter de felaktigt kallar vegetariska.

Vegetarisk mat är per definition helt växtbaserad mat. Det ingår inget från djurriket, vare sig kött, fågel, fisk men inte heller ägg eller mjölkprodukter.

Missuppfattningen har troligen sin grund i att det finns de som äter vegetarisk mat med inslag av ägg (ovo-vegetarisk) eller mjölk (lakto-vegetarisk) eller både. Det finns även de som kallar sig vegetarianer, men bara undviker kött. Många tänker därför att det är ägg och mjölk, inblandat vilket är felaktigt.

En vegetarian äter enbart växtbaserad mat, men går ändå runt i ull och skinnskor, medans en vegan grundar sitt beslut i djuretik och vill inte utnyttja djur vare sig i kläder, smink, mat eller färgämnen. Veganism är en livsstil.

När jag ska gå på Rondo och se Ola Salo samt äta en trerätters middag. Restaurangen erbjuder bland annat ett vegetariskt alternativ, som dock innehåller både ost och majonnäs i sin huvudrätt. Dett är vanligt förekommande på restaurangmenyerna.

Det är väldigt enkelt att laga god och lyxig mat som är helt växtbaserad, så jag hoppas på en förändring nu när allt fler väljer att äta mer grönt både på grund av hälsa och klimat.

Många som äter ”veganskt” gör det för att de har någon form av födoämnesallergi, exempelvis mjölkproteinallergi. De vågar inte beställa vegetariskt på grund utav risken för missförstånd, utan får helt enkelt kalla sig veganer för att få rätt på tallriken.

Fortsätt gärna servera grönt, men våga be om hjälp om kunskapen och tiden inte alltid finns att servera rätt.