Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 19:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/resultatet-av-svts-nya-morgonsatsning-ar-nedslaende/

DN Åsikt

DN Åsikt. Resultatet av SVT:s nya morgonsatsning är nedslående

Foto: Janne Danielsson/SVT

Sveriges Television har bränt av miljontals licenspengar för en ny satsning på morgon-TV. Resultatet: ett rörigt, stressigt program med en alltför kommersiell interiör i tv-studion.

Jag kan förstå att SVT ville göra något åt sina morgonsändningar efter 24 år. Gomorron Sverige hade strax under 200.000 tittare medan TV4:s Nyhetsmorgon har en bra bit över. SVT har varit lite sådär lagom Public Service-strikt och präktigt jämfört med Nyhetsmorgon i TV4 som har lite mer “hemtrevnad” i sitt program, det är nästan som att få komma hem till programledarnas kök på morgnarna.

Utgångspunkten för SVT:s nya morgonsändningar, enligt programdirektören Jan Helin, har varit att se morgonen som starten på SVT:s nyhetsdygn och bygga ett helt nytt, nyhetsfokuserat morgonprogram som kontrasterar mot TV4. I nästan ett helt år har medarbetarna i SVT-huset tänkt hur det nya morgonprogrammet ska vara, och samtidigt har man bekostat en svindyr TV-studio.

Men resultatet är nedslående, för programmet i sig är dåligt. Rörig bakgrund i studion med en massa tv-skärmar som flashar i kulisserna ger, liksom programledarna, ett för stressigt och amatörmässigt intryck. Morgonstudions utseende är också för kommersiellt, och interiören är snodd rakt av från konkurrenten Aftonbladet och deras morgon-TV sändning.

Varför måste morgonsändningarna alltid utgå från Stockholm? Jag tycker att SVT kan utgå från TV-husen i Göteborg och Umeå varannan vecka och nyheterna, sporten, vädret och kulturen ska vara i Stockholm. Dels för att värna den regionala prägeln. Men även också decentralisera SVT:s nyheter, eftersom jag tycker att det är alldeles för mycket stockholmsfixering. De regionala regionala/lokala program som finns varje morgon bör också förlängas, i dag är det endast 5x3 minuters lokala sändningar i SVT efter riksnyheterna, vilket jag tycker är på tok för lite för att vara ett Public Service bolag. Folk vill veta vad som händer ute i landet direkt på morgonen och inte i inspelade versioner som det alltid förekommer ute i distrikten. Det ska inte vara amatörmässigt, stressigt och rörigt tempo i programmet, utan det ska vara ett trevlig sällskap att vakna till i TV-rutan på morgnarna.

Och till sist: Återinför mångfald bland programledarna. Då visar SVT att de är något annat en de kommersiella aktörerna, där det endast är unga människor som leder TV-program.

Jag rädd för att SVT inte kommer får fler tittarsiffror för det nya morgonprogrammet – flertalet kommer istället att välja Nyhetsmorgon i TV4, trots att det är tjatigt med all denna matlagning och lottskrapet som återkommer varje morgon. Men en majoritet av Sveriges befolkning vill uppenbarligen ha jippon och tingeltangel-TV på morgnarna istället för seriös journalistik och avslöjande reportage.