Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 10:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rikspolischefen-borde-lamna-sin-post/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rikspolischefen borde lämna sin post”

Den tidigare Säpochefen Anders Thorberg tog över som rikspolischef efter Dan Eliasson i februari förra året. Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. De upprepade dödsskjutningarna och sprängningarna visar att polis och politiker sviker sina uppdrag. Rikspolischefen Anders Thornberg borde lämna sin post och regeringen avgå, skriver Christian Swalander.

Efter de senaste våldsdåden i Malmö meddelar polisen att inga gripanden gjorts. Är någon förvånad? Det har gått månader sedan läkaren Karolin Hakim mördades. Polisens besked medan månaderna går är detsamma: inga gripanden har gjorts.

Antalet sådana fall kan staplas på varandra. Vad är det för polis vi betalar för? Varför är den så inkompetent?

Vi har i Sverige en polisiär bekvämlighetskultur, där en halv­sovande och självrättfärdigande polis decennium efter decennium äskat pengar för en verksamhet som man skött halvdåligt, men ändå hankat sig fram. Nu ställs polisen i en helt ny situation. Nu krävs det att man faktiskt levererar.

Vilken polis i något annat utvecklat land skulle kunna komma undan med samma innehållslösa uttalanden? Varför gör inte polisen sitt jobb? Det kan inte vara så omöjligt med nuvarande bestämmelser för kameraövervakning. Det kan inte vara något större problem att med hjälp av underrättelseverksamhet och kameror sätta dit de skyldiga till helgens mord och sprängningar i Malmö. Men polisen fortsätter att treva i mörkret utan att (som polisen gör i andra länder) ta kontroll över situationen.

Svensk polis verkar hjälplös och benägen att skylla ifrån sig. Nu krävs en attitydförändring, vilken förmodligen innebär att den nuvarande rikspolischefen Anders Thornberg, som är fostrad i en polisiär tradition av inlärd hjälplöshet, träder åt sidan.

Det är redan alltför många som dött utan att polisen kunnat sätta dit någon skyldig för att man ska ha någon alls tillit till Anders Thornberg. Läget är allvarligt. Inte bara polisens famlande hjälplöshet bidrar till det. Även det politiska systemet sviker.

Det minsta man som skatte­betalare och medborgare kan begära av det politiska systemet är att man ser till att försvaret av statens grundläggande strukturer och människors rätt till grundläggande lugn och trygghet faktiskt fungerar. Vi har nu en regering som inte kan tillmötesgå dessa grundläggande behov. En sådan regering bör vid konstaterandet av sitt misslyckande avgå.

Vi kan inte ha det så här, när 15-åringar mördas, medan regeringen snubblar över sina egna legislativa fötter. För att vara ännu tydligare: om regeringen hade tagit sitt ansvar när det gäller migration och integration hade morden på Karolin Hakim och den nu mördade femtonåringen troligen inte skett. Regeringen bör övertänka detta ansvar.

Jag tar för givet att den kommer att vifta bort detta ansvar. Men det finns andra bedömningskriterier som sträcker sig över decennier, Dessa kommer justitieminister Morgan Johansson (S), inrikesminister Mikael Damberg (S) och Stefan Löfven (S) slutligen att bedömas efter.