Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/risk-for-nya-terrordad-nar-is-stridande-atervander/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Risk för nya terrordåd när IS-stridande återvänder”

IS-soldater poserar med terrornätverkets flagga i december 2015. Foto: Ho/Handout/Planetpix

Terrornätverket IS är i spillror och omkring 150 stridande har återvänt till Sverige. Dessa radikaliserade jihadister är farliga. Men regeringen verkar handlingsförlamad, skriver läsaren Christer Nilsson.

Rätta artikel

År 2014 utropades kalifatet Islamiska staten (IS) med rötter i terrornätverket al-Qaida. I den irakiska bergsstaden Sinjar, som ligger mellan städerna Mosul och Raqqa, bodde den jezidiska minoriteten, en grupp som hänsynslöst förföljts av IS. 

I augusti samma år attackerades staden med målet att utrota jeziderna – och man lyckades. 5 000 civila mördades, och deras skelett låg länge i öppna massgravar. Kvinnor och barn togs tillfånga för att användas som bland annat sexslavar. 

En etnisk rensning, ett folkmord och brott mot mänskligheten av samma avskyvärda dignitet som Waffen-SS insatskommando i Babi Jar 1941, som Stalins Gulagläger, som Maos kulturrevolution 1966–1976, som Rwanda 1994 och Srebrenica i Bosnien 1995. 

IS fortsatte attmörda alla sina fiender. Man brände folk levande eller halshögg dem och med förstörelse av omistliga kulturarv i Palmyra, som ingår i FN:s världskulturarv, och i antikens Nineve (en gång Assyriens huvudstad, i dag Mosul) där stadsportar och monument utplånades. 

I dag är kalifatet endast en spillra sedan sista fästet al-Baghuz fallit. I lägret al-Hol sitter 9.000 IS-stridande internerade, bland dem runt hundra svenska medborgare som nu vill åka hem.

Enligt Säpo harredan 150 återvänt. Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro och Borås har tagit emot flest. När de anslöt sig till IS fick de svära en trohetsed som gäller för livet. Alla dessa verkar ha åkt ner till IS för att ”köra ambulans” eller ”jobba som bagare”. 

Men de har kvar sin tro, de är inte besegrade, det är vilande celler som kommer att återuppstå, kanske de bara byter namn. Det är omöjligt att integrera dessa, precis som ”IS-fruar” som nu vill återvända – även de har svurit en ed och är ibland ännu mer fanatiska än männen.

Regeringens hantering av dessa IS-resor har varit så tafatt och handlingsförlamad att motstycke saknas. Först den 1 april 2016, två år för sent, stiftades en lag som kriminaliserade IS-resor i syfte att begå terroristbrott. Lagen blev ett slag i luften. 

Det är mer än lovligt enfaldigt att tro att Sverige, som inte ens kan hålla reda på sina egna förorter med dödsskjutningar och eskalerande gängkrig, ska kunna hantera radikaliserade jihadister som varit en del av världens mest brutala terrorgrupper. 

Enligt terrorforskarenoch docenten Magnus Ranstorp ”återvänder dessa till sin gamla radikala miljö. Där blir de rockstjärnor och får veteranstatus. Det finns betydande risk att det ökar på radikaliseringen bland vissa muslimska grupper”. Och allt detta sker med hjälp av svenska skattebetalare. 

Risken är också stor att man kommer att tacka för hjälpen genom att utföra fler terrordåd i norra Europa.

Insändaren har rättats. Tidigare fanns ett felaktigt citat av Londons borgmästare Sadiq Khan om terrorattacker. Det han sade var att man som storstadsbo ”måste vara förberedd för sådana saker”, att man ”måste vara vaksam” och "stötta polisen som gör ett otroligt svårt arbete”.