Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rokforbud-skrammer-bort-utlandska-turister/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rökförbud skrämmer bort utländska turister”

Den 1 juli infördes ett förbud mot att röka på uteserveringar. Foto: Alexander Mahmoud

SVAR PÅ INSÄNDARE. Alkoholgränsen på 0,2 promille på sjön är unik i världen och tar resurser från viktigare uppgifter för polisen. Förbudet att röka på uteserveringar kan också påverka den utländska turismen i Sverige negativt, skriver Ulf Parde. 

Den 23 november svarar Gunilla Alex på min insändare (20 november 2019). Hon talar om att man ska vara ”nykter” på sjön och att ”majoriteten ... är rökfri”.

I dessa tider av gängkriminella vill hon tydligen ägna stora resurser av rättsväsendet till att jaga den som tar ett glas vin eller röker en cigarett utomhus. Dessa förbud av svenska staten är världsunika.

Man ska inte vara full vid körning av fritidsbåt. Men det ska – som alla andra länder har – vara en rimlig promillegräns som gäller. Jämför till exempel med våra nordiska grannar. Det här skapar stora olägenheter i skärgårdslivet där båt är enda transportmedlet.

Problemet med att någon röker måste vara mindre nu än när majoriteten rökte. Då ser de mer fanatiska förbudsivrarna chansen att visa sin makt.

Man drabbas inte av passiv rökning utomhus. Att det ”luktar illa” är inget skäl för staten att lägga sig i. Man kan själv välja plats på uteserveringar.

Jag lovar att alla dessa paternalistiska förbud negativt påverkar den inhemska och utländska viljan till skärgårds- respektive restaurangliv i Sverige. Jag hörde häromdagen om unga naturintresserade tyskar som inte ville besöka Sverige, även om de som orsak angav att vårt land i allt högre grad blivit ”kontantfritt”.