Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 17:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rokforbudet-kan-fa-motsatt-effekt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rökförbudet kan få motsatt effekt”

En av de sista cigaretterna som röktes på en uteservering i Stockholm innan förbudet infördes den 1 juli. Foto: Magnus Andersson/TT

SVAR PÅ INSÄNDARE. Förbudet att röka på uteserveringar och vissa andra platser utomhus som infördes den 1 juli kan få motsatt effekt. Den statliga klåfingrigheten kan provocera många rökare kan fortsätta, skriver Alina Byström Östlund.

Personligen anser jag inte att det är särskilt sunt att röka. Å andra sidan hoppas jag att dessa rökare är medvetna om vad de håller på med, det vill alltså säga rökningen.

Det innebär alltså att dessa människor, förhoppningsvis och med största sannolikhet är medvetna om de negativa saker som rökningen i sig kan orsaka. Att regeringen då ska komma och agera som förälder genom att förbjuda dessa människor att röka är bedrövande.

Det är ett läskigt, socialistiskt beteende som begränsar människor. Det utmärker också regeringen ganska bra; att man sakta men säkert tar beslut, som begränsar allt flera människor i dess vardag. 

Med viss medkänsla för de som jobbar i närheten av till exempel uteserveringar och liknande kan jag hålla med om att det inte alla gånger är särskilt trevligt med cigarettrök och liknande, men jag tycker fortfarande att det är ett otroligt begränsande beslut.

Dessutom fungerar detta förbud inte som ”en inspiration att sluta röka” som Birgitta Larsson skriver i en insändare på DN Åsikt (4 juli 2019). Tvärtom provocerar det, vilket många gånger leder till att man ”går emot” och fortsätter att röka.