Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rokforbudet-okar-mikroplasterna-i-haven/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rökförbudet ökar mikroplasterna i haven”

Fimpar och annat skräp kastat i en bergsskreva. Foto: Christine Olsson/TT

INSÄNDARE. Fler kastar fimpar på marken efter rökförbudet på uteserveringar och andra offentliga platser. Förbudet innebär att miljön drabbas genom att större mängder mikroplaster hamnar i haven, skriver Alina Byström Östlund.

Rökförbudet som infördes den 1 juli har lett till ökad nedskräpning. Det är en konsekvens politikerna borde kunnat räkna ut. Det säger sig själv att nedskräpningen skulle öka eftersom att de rökare som en gång i tiden kunde röka på uteserveringar inte längre kan slänga sina fimpar där. 

I Malmö stad har man placerat ett antal askfat och så kallade ”fimpzoner” där människor ska kunna lägga sina fimpar, har Aftonbladet rapporterat. Det är ett relativt bra initiativ från stadens sida, men det fungerar inte. Fortfarande kastas fimpar i naturen.

Om fimparna spolas ner i dagsvattenbrunnar hamnar de också till slut i haven. Det är verkligen inte bra eftersom att fimpar innehåller en sorts plast som tar otroligt lång tid för miljön att behandla.

Det kan ta upp emot hundra år innan den sortens plast försvinner från naturen. På vilket sätt har rökförbudet gett goda konsekvenser från ett långsiktigt perspektiv? 

I Aftonbladets artikel, som citerar ett inslag i Sveriges Radio Malmöhus, framgår också att Malmö stad ser att nästa steg för att minska antalet fimpar i naturen blir att införa en massiv informationskampanj, inklusive information på kommunens bilar om vad fimparna innebär för miljön. Detta verkar vara krångligt att kommuner ska behöva sprida information om hur till vida dåliga fimparna är för miljön.

Rökförbudet verkar drabba miljön negativt, helt enkelt.