Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rokning-maste-tillatas-i-ett-fritt-samhalle/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rökning måste accepteras i ett fritt samhälle”

E-cigarett. Foto: Erik Nylander/TT

INSÄNDARE. Trots att cigaretter är onyttigt bör rökning accepteras i ett fritt samhälle. För mycket alkohol, socker och stillasittande är inte heller nyttigt, skriver Albin Zettervall, vice ordförande i Fria moderata studentförbundet.

Bo Hellgren skriver i en insändare på DN Åsikt (1 september 2019) om att samla nog med opinion för att ”sätta den samlade tobaksbranschen i konkurs”.

Exakt vilka åtgärder som föreslås är osagt, men det är svårt att tolka det på ett annat sätt än att det är ett totalförbud mot tobak som menas. Ett sådant beslut skulle inte enbart skapa en enorm svart marknad, utan skulle vara ett enormt slag mot den individuella friheten.

Det sker stora omställningar inom tobaksbranschen. De flesta producenter räknar med en minskning av rökning av vanliga cigaretter, och tack vare ny batteriteknik har det kommit nya produkter som till exempel e-cigaretter som åtminstone är 95 procent mindre skadliga än vanliga cigaretter.

Bruket av snus och snusliknande nikotinprodukter har dessutom ökat på cigaretternas bekostnad. Forskarna har inte hittat ett enda dödsfall kopplat till snus.

Om man på riktigt bryr sig om en minskning av tobaksrelaterade skador finns det betydligt rimligare frågor att engagera sig i. I dag finns det ett informationsförbud som innebär att man inte får informera om innehållet i produkten, och inte heller antyda att vissa tobaksvaror är bättre än andra. Utan möjlighet att upplysa konsumenter om vad de stoppar i kroppen kommer fler välja ett mer hälsoskadligt alternativ.

Trots att cigaretter är onyttigt bör räkning accepteras i ett fritt samhälle. För mycket alkohol, socker och stillasittande är inte heller nyttigt, men det accepterar vi ändå.

Det finns inte en svensk som inte känner till de risker som är kopplade till rökning. I ett fritt samhälle måste vi i viss utsträckning acceptera att människor fattar beslut som vi ogillar och som till och med kan vara skadliga för dem själva, så länge de inte skadar någon annan. 

I stället för att sikta mot ett totalförbud borde snarare informationsförbudet som mörklägger fakta för konsumenterna avskaffas. Bo Hellgren borde vara tacksam över de betydligt nyttigare alternativen som tagits fram, de kommer att rädda fler liv än alla anti-tobaksorganisationer tillsammans.