Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

Rökning på balkonger måste förbjudas

Foto: Isabell Höjman/TT
Foto: Isabell Höjman/TT

Rökning borde förbjudas på balkonger där icke-rökande grannar utsätts för den giftiga röken. Dessutom beter sig rökare ofta hänsynslöst och fimpar på gräsmattor, något som är livsfarligt en torr sommar som denna.

Jag irriterar mig på rökares hänsynslöshet. Har en granne som ofta tänder cigarett på cigarett under min balkong. Att rök stiger uppåt verkar grannen har svårt att förstå.

Varför ska jag tvingas andas in din rök? Du vill inte ha den i din egen lägenhet. Jag får hosta av rök. Det går att gå ut eller hålla sig inne i sin egen lägenhet.

 

Likadant i går vid busshållplatsen. På en parkbänk som jag också satt på tände en kvinna en cigarett, mindre än en halv meter från mig. Jag är kontaktlinsbärare och rök gör att det svider i ögonen. Jag blev tvungen att stå i 20 minuter tills bussen kom. Bara några meter ifrån mig tände en ung man en cigarett, sedan kom hans kompis som också tände en, sedan dök en fjärde man upp och en femte. Till slut var hela busshållplatsen insvept i rökdimma och jag mådde illa.

 

Lungcancern har ökat betydligt. Det är en förfärlig sjukdom som kostar sjukvården mycket pengar.

Jag förstår inte varför rökning inte förbjuds på balkonger. Ett rökförbud på tågperronger, busshållplatser med mera föreslog regeringen i vintras, men riksdagen har ännu inte tagit ställning.

Dessutom fimpas det ofta rakt ner i en snustorr gräsmatta. Hur tänker ni egentligen?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.