Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 08:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rokning-tillhor-det-forgangna/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Rökning tillhör det förgångna”

Rökning tillhör det förgångna, anser insändarskribenten som vill att vi fimpar för gott. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Rökning tillhör det förgångna. Vi kommer i framtiden att skratta åt hur människan utsatte sig för detta. Det är ingenting vi ska utsätta våra barn och vår miljö för, skriver läsaren Ulrik Rydström.

Rätta artikel

Svar till insändaren ”Häxjakten på rökare måste få ett slut” av Anna-Maria Ingerö:

Rökning är troligen den största självförvållade dödsorsaken i vår tid. I storleksordningen hälften av alla rökare kommer att dö av rökrelaterade sjukdomar. 

Det motsvarar årligen mer än var tionde dödsfall, tio gånger fler än antalet självmord, mer än 30 gånger fler än bilrelaterade dödsfall och mer än 120 gånger fler än de som omkommer i arbetsrelaterade olyckor.

Det investeras stort för att få ner dödstalen i trafiken och på arbetsplatser. Samtidigt debatteras rökning fortfarande under dödsföraktande förevändningar av individens frihet, övervakningssamhälle och andra ofta egoistiska, cyniska och kortsiktiga flora av argument. 

Jag lider ofta av migrän, vilken triggas av exempelvis tobaksrök. Jag blir ständigt påmind av respektlösa och ofta tyvärr aningslösa rökares upprätthållande av ”friheten” att få röka var som helst och när som helst.

Jag kan sitta i en bilkö till jobbet och få migränanfall av tobaksröken från en förare flera bilar framför mig. Sedan ett och ett halvt år har jag börjat cykla till och från jobbet ett par dagar i veckan. Det innebär två timmar på sadeln.

Mina lungor utsätts för höga partikelhalter genom storstaden hjärta, men jag mår akut dåligt när jag passerar Götgatan, Centralstationen och andra platser där rökare brukar idka sin ”frihet” påfallande ofta.

Båda mina föräldrar har varit rökare. Jag har tyvärr följt en tidigare kollega förlora sin dödskamp mot lungcancer. Själv lider jag av en sjukdom som medför att jag lider mer av tobaksrök än många andra.

För mig ter det sig helt obegripligt att jag kan gå in på en lunchrestaurang i Mall of Scandinavia och bredvid mig blir en annan kund serverad vattenpipa, vilken otvetydigt släpper ut såväl nikotin som koloxid jämte andra föroreningar, vilket fortfarande är tillåtet.

Lägg till detta många rökares egenmäktiga frihet att få slänga fimpar genom bilrutan eller i rännstenen och den ständiga kampen att själv få stå längst fram i friskluften i vindriktningen när man röker på perrongen, gärna framför förbudsskylten, så att alla andra medmänniskor påtvingas bli passiva rökare vilket bevisat är en stor hälsorisk.

Tobaksindustrin är kapitalstarka och investerar enorma belopp i marknadsföring och lobbyism. Tänk om vi i stället kunde investera dessa summor i att hjälpa jordens befolkning till ett bättre liv!

Därtill kommer den mycket stora miljöpåverkan som tobaksodlingen har på miljön. Det skövlas gigantiska arealer regnskog och stora mängder bekämpningsmedel för denna produktion.

Låt oss nu ta nya tag och betrakta rökning för vad det är. Rökning tillhör det förgångna. Vi kommer i framtiden att skratta åt hur människan utsatte sig för detta. Det är ingenting vi vill utsätta våra barn och miljö för.

Om vi av någon anledning vill bibehålla vår rätt att bruka nikotin finns det många substitut för detta. Jag hoppas ingen skulle försvara att införa tobaksrökning om den uppfanns i dag, men när jag ser marijuanadebatten får det även mig att tvivla på mänskligheten. Låt oss vända denna utveckling!