Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 10:30 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rullator-ar-ett-hjalpmedel-for-manga-aldre-i-vardagen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Rullator är ett hjälpmedel för många äldre i vardagen”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rullator är ett utmärkt hjälpmedel som vi svenskar ska vara tacksamma för att vi har tillgång till. Vi har tillgång till en vård som andra länder inte har, skriver 76-åriga Kerstin Perman vars make har rullator.

Vi ”bortskämda” svenskar springer omkring med rullatorer av en massa goda anledningar.

Vi har en sjukvård som ser till individens rätt att få en dräglig tillvaro på ålderns höst. Det är inte direkt ovanligt att äldre människor har skröpliga kroppar.

Många har problem med balansen på grund av olika åkommor eller som biverkning av mediciner. Personer med hjärtproblem orkar inte gå så långa sträckor utan att vila en stund på den utmärkta rullatorn.

Rullatorn gör att den ”skröpliga” åldringen vågar sig ut i affärer, gallerior mm på egen hand i stället. För att vara beroende av andra människor och känner sig alltså friare och självständigare.

Dessutom ger rullatorn en säkerhet så att man sträcker på ryggen i stället för att ”hänga” på en kryckkäpp eller liknande.

Behövet av rullator utreds av en arbetsterapeut, kan lånas via landstinget och även köpas privat.

Anledningen till att Gunilla Millberg inte har sett några rullatorer i andra länder är säkerligen att de inte har vår frikostiga vårdapparat, som ser individens behov.

Själv är jag en frisk och stark 76-åring, som är väldigt glad och tacksam över att ha både muskler och ett friskt hjärta så att jag kan gå långa stärkande promenader, arbeta med tungt trädgårdsarbete och sköta huset tillsammans med maken, som vid 85 års ålder också är fullt verksam med trädgårdsarbete och vedklyvning mm trots hjärt- och balansproblem, men tack vare rullatorn.

Som kuriosa kan jag nämna att ett par från England, som vi träffade på en utflykt till Artipelag i somras, vilket var möjligt tack vare makens rullator, tyckte att det var fantastiskt att så många i Sverige hade rullator, som de såg som ett utmärkt hjälpmedel.

DN Åsikt 8 oktober 2018 kl 17

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.