Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 04:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/rymdresor-gagnar-oss-alla/

DN Åsikt

DN Åsikt. Rymdresor gagnar oss alla

Vari ligger problemet med privatfinansierad utveckling som kommer hela mänskligheten till nytta?

Jag håller med Lisa Selander om att de prioriteringar de allra rikaste gör när de väljer vad de vill lägga pengarna på ofta är absurda och ibland rent motbjudande när man tänker på vad resurserna i stället kunde användas till. Förmodligen är de allra flesta av oss som inte tillhör den kategorin människor helt överens om detta. Men av alla stolligheter folk hittar på med sina pengar väljer Selander att sikta in sig på rymdturismen.

Märkligt nog tycker jag när det är ett av få områden där de rikas nöjesbudget faktiskt till en del kommer mänskligheten till godo. Listan på uppfinningar som ursprungligen blivit framtagna för rymdindustrin och som sedan kommit till användning på jorden är väldigt väldigt lång och det är få av oss som i dag inte använder något som ursprungligen utvecklades för användning i rymden. Det mest lysande exemplet är kanske solcellen som i dag är en viktig pusselbit i kampen mot det fossila bränslet och den globala uppvärmningen. Den moderna brandvarnaren som sitter i nästan alla hem är ursprungligen framtagen för rymdstationen Skylab. Inom medicintekniken hade vi utan utveckling tagen från rymdprogrammen saknat de avancerade benproteser och hörapparater vi har. CatScan, moderna insulinpumpar, örontermometrar och så vidare. Produkter som räddar eller förbättrar miljoner människors liv varje dag och som antingen är uppfunna eller vidareutvecklade för rymden.

Bara för att man skickar upp människor i rymden för nöjes skull betyder inte det att det inte bedrivs fortsatt utveckling som kommer att komma oss andra till godo i framtiden. Kanske krävs det till och med ännu mer forskning och avancerade instrument för att skicka upp och ta hem en playboymiljardär än en astronaut som tränats för uppgiften under större delen av sitt yrkesliv. Och det är ju toppen om någon vill spendera sina egna pengar på detta istället för att utvecklingen ska finansieras med skattemedel.

Ska man uppröras över hur de rikaste spenderar sina pengar är det kanske bättre att sikta in sig på andra saker. Lyxjakter som kostar flera miljarder styck? Palats som kostar hundratals miljoner? Det är visserligen pengar som stannar på jorden, men vem kommer de till gagn?