Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sa-skriver-du-insandare-och-svar-i-dagens-nyheter/

DN Åsikt

DN Åsikt. Så skriver du insändare och svar i Dagens Nyheter

DN Åsikt är Dagens Nyheters insändarsida på nätet och i tidningen. Här kan du läsa om hur du skriver insändare, svarar och kommenterar. 

Mats J Larsson
Rätta artikel

Mejla insändare och svar på insändare till asikt@dn.se. Skicka texten inklistrad i mejlet, utan bilaga. Ett undantag är bildinsändare som ska bifogas med jpg-fil.

Insändaren ska helst vara cirka 3.000 tecken med blanksteg. Den inleds med en ingress som sammanfattar innehållet på cirka 250 tecken. I vissa fall publicerar vi inlägg som är kortare eller längre. Undvik språkliga förkortningar och skriv ut ord som ”till exempel” i stället för ”t ex”.

Utgå gärna från dina egna erfarenheter och inled och avsluta texten med att tydligt framföra din åsikt. Om du har ett konkret förslag som riktar sig till politiker, myndighet eller företag ska detta framgå.

Någon eller några länkar kan infogas i texten. Webbredaktören för DN Åsikt beslutar vilka som ska publiceras.

Underteckna med namn, postadress och mobilnummer. Din postadress och ditt mobilnummer behövs för att redaktionen vid behov ska kunna kontrollera skribenters identitet. Som underskrift vill vi gärna att du skriver ”Förnamn Efternamn, Titel, Bostadsort”. Vi publicerar inte insändare under pseudonym.

DN förbehåller sig rätten att korta och redigera insänt material. Materialet kan komma att publiceras på alla våra plattformar, i papperstidningen, på sajt och i sociala medier. 

Som skribent medger du att Dagens Nyheter fritt och utan ersättning får framställa exemplar av materialet samt lagra och tillgängliggöra detta för allmänheten. Något honorar utgår inte.

DN Åsikt får inte innehålla förtal, personliga angrepp eller förolämpningar, hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier, olovliga våldsskildringar eller pornografi, uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet, olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat materia, svordomar eller obscena ord, kommersiella budskap eller reklam.

Artiklarna ska följa DN:s språkregler som är lika TT:s språkregler. DN deltar i Mediespråksgruppen, vars rekommendationer finns här.

Svar på insändare publiceras efter godkännande av redaktören, som också kan söka upp organisationer och personer som insändare riktar sig till för att få svar.

Det går att kommentera inläggen direkt på DN.se. Kommentarer kan komma att modereras. Den röstningsfunktion som tidigare fanns har tagits bort.

Om du vill kommentera en artikel ska du klicka på den röda rutan i artikeln med texten "Lämna kommentar" och skapa sedan ett konto eller logga in genom att klicka på rutan "Logga in/Skapa konto". 

Ett urval av insändarna publiceras i tidningen, där DN Åsikt publiceras tisdagar-fredagar under större delen av året.

I tidningen publicerar vi även korta sms-insändare. Skicka ett sms till 72444 och inled med ”SKRIV” och därefter ett mellanslag. Normal sms-taxa, högst två-tre meningar.

Redaktören för DN Åsikt går lättast att nå på mejl: asikt@dn.se. Det går även att ringa via DN:s växel: 08-738 10 00.

DN Åsikt finns på sociala medierna  Facebook och Twitter.