Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 05:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sag-ifran-nar-tjejer-blir-objekt-i-musikvideor/

Insändare

Insändare. Säg ifrån när tjejer blir objekt i musikvideor

Artisten Rebecca Stella spelar in en musikvideo 2014. Foto: Anna-Karin Nilsson
Artisten Rebecca Stella spelar in en musikvideo 2014. Foto: Anna-Karin Nilsson

Det är dags att säga ifrån mot stereotyperna och sexismen i musikvideor. Nu börjar till och med barn att objektifieras i videorna – men det går att ändra på. Säg ifrån!

Varje dag ses musikvideor på nätet av miljontals människor. Videorna ska komplettera musiken och locka till större intresse för artisterna. Men hur ser dessa videor egentligen ut?

Killarna/männen är oftast påklädda, aktiva och porträtteras med respekt. Tjejerna/kvinnorna har lite kläder, det zoomas in på deras kroppsdelar och deras roll är ofta att dansa sexigt.

Det är jättelätt att kränka någon med hjälp av en kamera. Det handlar om hur du filmar och från vilka vinklar, hur du regisserar personerna, vad du ber dem att sätta på sig etcetera. Det vet alla som håller på med film. Vi kan kalla det objektifiering, sexism eller kränkning. Det kan också ses som brist på kreativitet. Det finns tusen andra sätt att göra en musikvideo på.

I Norge sade en ung tjej vid namn Guro ifrån mot en musikvideo med artisterna Marcus & Martinus som hon reagerade på. De unga killarna åker skateboard och gör tricks medan tjejerna mest ligger vid poolen i bikini. Det fick mycket uppmärksamhet och till slut svarade faktiskt skivbolaget Sony att de skulle ändra på videon.

Guro startade även kampanjen #ikketilpynt i sociala medier som handlar om att tjejer inte bara är “pynt”. Kanske dags för något liknande i Sverige? Säg ifrån i kommentarsfälten eller ”i verkligheten”!

Det viktiga är att de som sitter på besluten får reda på att vi är fler som vill se en helt annan typ av musikvideor i framtiden.