Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/salj-bilen-och-hyr/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sälj bilen och hyr!

En ökad avgift för boendeparkering kan göra att en del personer bestämmer sig för att inte ha bil. Det går alltid att hyra en bil om man behöver en. Utrymmet på Stockholms gator är begränsat.

Rätta artikel

Lorenz Berglund skriver att stadens argument för ökad avgift för boendeparkering är snömos och undrar spydigt om han ska parkera bilen i Vallentuna eller Haninge. Men då bortser han från ett alternativ som säkert passar mer än en bilägande innerstadsbilägare: sälj bilen och hyr när du behöver en. Det kanske inte passar Lorenz Berglunds livssituation, men flera av mina grannar tillämpar den modellen. I min bostadsrättsförening i innerstaden är cirka 25% av medlemmarna bilägare.

Samma dag som Lorenz Berglunds insändare infördes, så klagar signaturen "Bussåkar'n" på att hans buss inte kommer fram för att det är en cyklist framför hans buss. Eller med andra ord, gatan är inte så bred att det finns plats för parkerade bilar, cykel och buss i bredd. Gatorna i Stockholms innerstad ser ut som de gör. Gatuutrymmet är begränsat, och det är verkligen ingen naturlag att det just måste används för parkerade bilar. Framkomligheten för cyklar och bussar är minst lika viktig.

Jag kan verkligen inte säga att det nya priset för boendeparkering är mycket att orda om. I förhållande till vad bilen kostar i inköp och drift, framstår det ändå som billigt. Och mycket konkurrenskraftigt i jämförelse med en garageplats. Men om det ökade priset får några att sälja bilen så är en del vunnet för oss andra som försöker ta oss fram på Stockholms gator bland alla parkerade bilar.