Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/samtala-om-mobbning-aven-i-vuxenvarlden/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Samtala om mobbning även i vuxenvärlden”

Mobbning är ett av samhällets största problem, både i skolan och i vuxenvärlden, påpekar insändarskribenten. Foto: Magnus Hallgren

Mobbning förekommer både i skolan och på arbetsplatser. Den psykiska ohälsan den skapar är en stor kostnad för samhället. En nollvision mot mobbning är ingen orealistisk dröm, skriver läsaren Christian Nordenström.

Rätta artikel

2019 kommer omkring 45 barn och tonåringar att begå självmord på grund av att de blivit utsatta för mobbning. Kränkta och förnedrade av andra barn och tonåringar som hade kunnat vara deras vänner, men som i stället varit deras värsta plågoandar. 

Detta är ingen nyhet och alla inser att mobbning är oacceptabelt. Ändå lyckas vi inte komma till rätta med ett av samhällets mest förödande problem, trots att det faktiskt finns åtgärder som fungerar.

Varje dag går tiotusentals elever till skolan med en förtvivlad känsla av skräck och rädsla inombords. Jag vet hur det är, jag var i många år en av dem. Varje dag beger sig ännu fler vuxna till sina arbetsplatser och känner likadant.

Att hänvisa till statistisk i ett sådant här sammanhang är av olika orsaker förenat med ett flerdimensionellt dilemma. Dels är siffrorna är nästan obegripligt stora, dels är underlaget förhållandevis osäkert. 

Dessutom förvandlas enskilda mänskliga tragedier till kliniska enheter i iskalla tabeller och diagram. Icke förty; de undersökningar som finns tillgängliga ger vid handen att i runda tal 350 000–500 000 barn och vuxna i vårt land regelbundet utsätts för mobbning. 

Kostnaderna för samhället är näst intill omöjliga att beräkna, men brukar uppskattas till mellan 30 och 70 miljarder kronor om året. Det är lika svårgreppbara som gigantiska summor.

I en studie av Erin Burke Quinlan vid King’s College i London, publicerad i tidskriften Molecular Psychiatry i december 2018, slås fast att när unga människor utsätts för mobbning ändras hjärnans struktur och risken för psykisk ohälsa ökar. 

Därför är det viktigt att alla ansträngningar görs för att avstyra mobbning innan den leder till att psykiska besvär utvecklas hos den utsatte.

Björn Johansson, docent och mobbningsforskare vid Örebro universitet, konstaterade i en intervju med SVT Nyheter för några år sedan att en mobbningssituation kränker en persons hela sociala varande. Den kränker värdigheten och triggar igång skuld och skam. 

Forskning om missbruk och psykisk ohälsa visar att andelen som blivit mobbade eller själva mobbat under skoltiden är överrepresenterade i dessa grupper jämfört med normalbefolkningen.

Dialogen kring vad kränkningar och mobbning är måste äga rum såväl i hem och skola som på våra arbetsplatser och i vuxenvärlden i övrigt. Vi får inte glömma att barn gör som äldre och inte som de säger. Hur ska vi få barnen att sluta bete sig förfärligt mot sina jämnåriga när vuxna människor kränker varandra på ett sätt som barn knappast skulle komma på att göra?

Att arbeta kontinuerligt, långsiktigt och förebyggande är ett måste, liksom att man måste vara konsekvent. Vi måste utveckla och förbättra de likabehandlingsplaner som finns i skolorna så att de följer samma mönster. 

Vi måste också förbättra det organisatoriska som ligger till grund för det preventiva arbetet. Vi måste erbjuda alla pedagoger och skolledare stöd och resurser som krävs för att de ska kunna ge elever den trygghet och motivation som gör skolan till den plats den ska vara – ett ställe där man har roligt och lär sig massor av saker.

Vi kan och får inte se en nollvision mot mobbning som en orealistisk dröm. Vi måste fortsätta att prata om mobbning, hemma och i skolan, mellan föräldrar och barn, mellan lärare och elever, mellan vuxna och andra vuxna och mellan myndigheter och ideella organisationer. Ansvaret är vårt.