Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Sänkta löner kan tvinga fram en miljövänligare livsstil”

Fynd under årets strandstädarprojekt där nära 5.000 ungdomar deltagit och nästan 70 ton skräp har plockats upp.
Fynd under årets strandstädarprojekt där nära 5.000 ungdomar deltagit och nästan 70 ton skräp har plockats upp. Foto: Anders Wiklund/TT

Sänk lönerna, utom för de svagaste och mest för de rikaste, så att vi får mindre utrymme för konsumtion. Det skulle rädda miljön och minska stressen i samhället, skriver psykologen Lars Folcke.

Det är viktigt att inse att konsumtion är liktydigt med miljöförstöring och att tillväxt leder till ökad konsumtion som i sin tur leder till ökad miljöförstöring. Alltså måste vi, om vi vill rädda miljön, vår jord, konsumera mindre, bromsa farten i ekonomin i stället för att öka.

Hur ska detta gå till? För det första krävs en förändring i folkets attityd, ett minskat intresse för pengar, ägodelar, ”shopping”, prylar, status – enkelhet kort sagt. Det fina ordet förnöjsamhet.

Men det är en svår och långsam process att förändra människors tänkande och kännande. Därför måste något mer radikalt till. 

Vi måste sänka lönerna för alla (utom för de svagaste och givetvis mest för de rikaste) så att vi får mindre utrymme för konsumtion. Ju mer pengar man har dess mer ägnar man sig ju åt onödigt konsumerande. Samtidigt kan vi då minska arbetstiden till 30 eller 20 timmars arbetsvecka.

På så sätt vinner vi tre viktiga saker:

1. Minskad miljöförstöring.

2. Minskad arbetslöshet (i och med deltiden).

3. Mindre stress, psykisk ohälsa och utbrändhet, högre livskvalitet, mer tid för fritid, vara med vänner, med barn, naturupplevelser, musik, dans ...

En radikal förändring, som ingen politiker vågar framföra, men angelägen och nödvändig.

DN Åsikt 10 oktober 2018 kl 14

Insändare

Lars Folcke:

”Sänkta löner kan tvinga fram en miljövänligare livsstil”

Svar

Så kommenterar du, skriver svar och insändare.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.