Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/satsa-mer-pa-fysisk-aktivitet-i-skolan/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Satsa mer på fysisk aktivitet i skolan”

Foto: Anders Wiklund/TT

INSÄNDARE. Det är på tiden att myndigheterna reagerar och lyfter vikten av fysisk aktivitet och hälsa. Det borde finnas ett samhällsekonomiskt intresse i frågan, skriver idrottsläraren Tommy Lénberg.

Skolelever mår psykiskt och fysiskt allt sämre. Fetma och övervikt ökar samtidigt som kunskapsnivåerna sjunker. Sverige är ett av de länder i Europa som satsar allra minst timmar på idrott och fysisk aktivitet. 

I takt med dessa fakta har det påvisats hur fysisk aktivitet främjar inlärning, bibehåller kunskaper, ökar den fysiska hälsan och motverkar psykisk ohälsa.

Om eleverna både mår och lär sig bättre, varför är det då tyst från Skolverket? Även Försäkringskassan borde ha ett intresse i att ungdomar orkar och kan arbeta längre i arbetslivet, liksom Socialstyrelsen som bör uppmuntra unga att röra sig för att skapa friska medborgare. Det borde finnas ett samhällsekonomiskt intresse i frågan.

Idrottslärare, ledare och många föreningar i landet kämpar i uppförsbacke för ungdomars välmående. Det är på tiden att någon av ovanstående myndigheter reagerar och lyfter vikten av fysisk aktivitet och hälsa i skolor och på arbetsplatsen. 

Detta är nödvändigt för att vi ska få en friskare befolkning – både i nutid och i framtiden.