Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 06:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/satsa-pa-intagningsprov-i-stallet-for-hogskoleprovet/

Insändare

Insändare. Satsa på intagningsprov i stället för Högskoleprovet

Högskoleprovet bör inte vara till för de elever som går i gymnasiet utan det ska vara en "andra chans" för de människor som på något sätt missat sin skolgång. Högskoleprovet bedömer samma kunskaper som skolan gör men under tidspress.

Jag håller med David Loum Skantz i hans inlägg om att högskoleprovet inte speglar rätt kunskaper. De kunskaper som prövas i högskoleprovet är samma teoretiska kunskaper som bedöms i skolan men under tidspress! En elev kan vara jätteduktig på att utrycka sig muntligt men det prövas inte alls på högskoleprovet.

Jag är lärare och har undervisat elever i låg- mellan- och högstadiet sedan 2000. Vi lärare ska uppmuntra eleverna och de ska få ta sig den tid som de behöver för att lära sig olika saker. Detta står också i Läroplanen. Jag som lärare försöker hela tiden anpassa min undervisning så att alla elever hänger med, oavsett ålder. De elever som har stora svårigheter med att läsa eller räkna får extra hjälp av specialpedagoger eller annan personal. Det finns också många elever som har stora kunskaper i ett ämne men som inte klarar av att skriva ett prov under press och då har den eleven rätt till muntliga prov.

Meningen med högskoleprovet var, om jag minns rätt, att ge människor en ”andra chans”. Jag tog själv den chansen när jag ville bli lärare. Jag tog studenten 1978 och mina betyg var av den gamla sorten. För att kunna komma in på lärarlinjen gjorde jag högskoleprovet och kunde sedan studera till lärare. Det var bra för mig när jag var 35 år. I dag gör nästan alla elever på gymnasiet högskoleprovet. Om en elev inte gör det anses det nästan konstigt. Detta måste vara fel. Meningen med gymnasiet, som också David Loum Skantz skriver, är väl ändå att få ett betyg som eleven kan använda vid ansökan till högre studier?

Någon form av högskoleprov kanske behövs. Vuxna som har missat skolan av någon anledning eller vill studera senare i livet kanske behöver göra ett prov men jag anser att den form vi har i dag måste ändras. Jag har ofta funderat över kostnaden för högskoleprovet. Det måste kosta åtskilliga miljoner. Varför inte lägga de miljonerna på intagningsprov och intervjuer på respektive universitet och högskola? Då får rätt personligheter den utbildning som de passar för. Det blir rättvist även för de som inte klarar stressen vid ett högskoleprov. Utbildning ska vara öppen för alla!