Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-11 21:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/satsningar-pa-lararloner-ar-bra/

Insändare

Insändare. Satsningar på lärarlöner är bra

Olika satsningar på höjda lärarlöner är i grunden bra. Just nu lyfts bara nackdelar fram i debatten.

I debatten om lärarlönen hörs nu många kritiska röster. Min bild är att många lärare är ganska nöjda med reformerna som har höjt lönerna.

Det är allmänt känt att lönespridningen mellan lärare är låg. Olika lönekarriärsbarometerar har visat detta under många år. Trots det är läraryrket något som utförs med väldigt olika ambition och resultat. Det finns lärare med många års erfarenhet, hög utbildningsnivå och kreativitet. Lärare som fångar eleverna intressen och utmanar med höga förväntningar samt kreativa övningar anpassade efter eleverna. En annan lärare kanske är nyexaminerad och låter eleverna jobba med färdigskrivna läromedel. Alla erfarna lärare är så klart inte bra och alla nyexaminerade inte heller dåliga. Det är precis därför lönespridning behövs.

I de flesta andra branscher premieras den som är skicklig och erfaren. Varför ska läraryrket vara ett undantag? Susanne Lärkeryd skriver om en arbetsplats där det är lågt i tak och lönerna sätts utan någon förklaring. Detta låter som ett lokalt problem på Susannes arbetsplats. Problemen som Susanne beskriver förpestar antagligen arbetsplatsen både med eller utan statlig lönesatsning.

Susanne skriver att lönerna till särskilt skickliga lärare äter upp löneutrymmet för övriga lärare. Det stämmer inte eftersom pengarna till särskilt skickliga lärare kommer direkt från staten.

Att staten skulle göra en generell höjning av alla löner som en del efterfrågar i denna debatt är osannolikt. Det skulle då riva upp den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter sätter lönerna. Vi lärare ska enligt mig vara tacksamma för förstelärarreformen och den senaste satsningen på särskilt skickliga lärare. Även om alla lärare inte får ta del av dessa morötter kan det på sikt höja lönen för kollektivet. På min arbetsplats finns det mer erfarna kollegor som har bättre lön jämfört med vad jag själv har. Jag missunnar dock inte mina kollegor deras löner. I stället försöker jag lära mig så mycket som möjligt med förhoppningen att min lön kan bli högre i framtiden om jag stannar i yrket. För den som inte fick löneförhöjning denna gång så kommer så klart flera chanser. Tackar vi lärare nej till dessa reformer finns risken att vi aldrig kommer bort från det usla löneläget vi plågats av i så många år.