Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/satt-in-varnpliktiga-poliser-mot-brottsligheten/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Värnpliktiga poliser kan få stopp på brottsligheten”

Beredskapspoliser sättes 2005 in för att evakuera stormdrabbade i Kronobergs län. Foto: Mark Earthy/TT

INSÄNDARE. Använd pliktlagen för att kalla in unga män och kvinnor till tjänstgöring som värnpliktiga poliser. Värnpliktspoliser bör ersätta anställda ordningsvakter och väktare för att få bukt med brottsligheten, skriver mångårige polisen Johan Ståhle.

Samhället måste vässa sina vapen mot grov kriminalitet. Mer resurser måste läggas på att utreda brott och lagföra brottslingar, inte bara för grova brott utan också för så kallade vardagsbrott. Det behövs för att bevara tilliten till rättsväsendet.

Förslaget att sätta in kapabla väktare som kan reagera när något händer på gator och torg är bra. Det kan avlasta polisens arbete.

Det kan handla om cykelstölder eller skadegörelse och kanske även slagsmål utanför krogar. Små brott öppnar vägen till större och förhärdade brottslingar begår också småbrott och förseelser.

Ökad närvaro av väktare är också något som rätt hanterat kan ge ett inflöde av information till mer kvalificerade polisiära arbetsuppgift. Till exempel kan information om en styrkt koppling mellan två brottslingar efter trafikkontroll kan kasta ljus i en brottsutredning.

Nedmonteringen av kontroller på gator och torg har pågått länge. Tyvärr har den ersatt av tekniska hjälpmedel som övervakningskameror. Tekniken borde i stället vara ett komplement.

Risken med väktare är att det ökar klyftan mellan ”vi” och ”dom”. Väktare riskerar att utsättas för hot, hat och våld och samhällets kostnader ökar. En god åtgärd riskerar alltså att i förlängningen förvärra situationen.

I stället för att anställa väktare kan man snegla på gamla förslag. Sådana har visserligen, med viss rätt, kritiserats av Polisförbundet. Med rätt utformning kan det tillföra utvecklingsmöjligheter inom poliskåren och därmed öka karriärmöjligheterna, vilket torde vara intressant även för Polisförbundet.

Ett sådant förslag väcktes på 90-talet om värnpliktiga poliser, som resulterade i den särskilda beredskapspolisen. Den användes bara två gånger innan den skrotades i höstbudgeten 2011.

Som ett komplement till alla tidigare förslag bör möjligheten att utnyttja pliktlagens föreskrifter om civilplikt för att på kort tid få fram ett stort antal kapabla väktare utredas. Genom detta kan lämpliga poliser förses med fler armar och ögon för att utföra basala ordnings- och övervakningsuppgifter.

Ett införande av värnpliktiga poliser har en rad fördelar:

• Det skulle öka tillgången till kapabla väktare som kan styras till områden för att öka tryggheten och minska tillfällen till brott.

• Värnpliktiga poliser kan stärka svaga sociala band som kan kopplas till ökad benägenhet att begå brott.

• Värnpliktiga poliser rekryteras från allmänheten och kan vara din granne, vilket möjligen kan bidra till större respekt och förståelse.

• Samhällskostnaden hålls nere eftersom värnpliktiga kostar mindre än att anställa väktare.

• Resurser hos polisen frigörs för mer kvalificerade uppgifter.

• Kadern av totalförsvarspliktiga poliser utgör en rekryteringsbas för framtida poliser.

De värnpliktiga poliserna behöver inte vara beväpnade med annat än batonger och handfängsel. Med särskild uniform och tjänstetecken skulle de agera de under ledning av ordinarie polis. Till exempel skulle två ordinarie poliser kunna kompletteras med en grupp på sex totalförsvarspliktiga poliser.