Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 19:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/satt-pa-er-lurar-nar-ni-tittar-pa-film-i-mobilen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Sätt på er lurar när ni tittar på film i mobilen”

Foto: Isabell Höjman/TT

Vad är det som har fått vuxna människor att sluta ta hänsyn till sin omgivning? Att de skriker när de talar i mobilen är en sak, men nu har många dessutom börjat titta på klipp och filmer utan att använda hörlurar, skriver läsaren Bengt Eriksson. 

När jag var barn så fick jag lära mig att visa hänsyn till personer i min omgivning. Antingen var jag och mina syskon de enda som fick lära oss det, eller också har människor i min ålder förträngt alla sådana lärdomar.  

Jag sitter just på ett SJ-tåg. Runt omkring sitter andra människor, också de i 50-årsåldern. Jag har alltid gillat att åka tåg. Då kan jag sitta och halvsova, läsa, skriva eller bara sitta och fundera och dagdrömma. 

Att människor inte litar på att mobiltelefonerna fungerar, utan måste skrika för att vara säkra på att mottagaren får höra om deras privata angelägenheter är väl en sak. Men nu har de börjat med Facetime på högsta volym. Det är som att sitta med vid någon obekant människas köksbord. 

Nu har människor dessutom börjat titta på film och nyhetsklipp och liknande på sina telefoner och datorer utan att använda hörlurar! Hela vagnen tvingas lyssna vare sig vi vill det eller inte.

Det är alltså vuxna människor det handlar om, ofta med kläder och attityd som skvallrar om god utbildning och välbetalda jobb (jag sitter i första klass).

Vad är det som får människor att tro att de är ensamma i världen och kan göra vad de vill utan hänsyn till andra?

DN Åsikt 26 september 2018 kl 17

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.