Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 11:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/satt-vardslosa-bilforare-i-poliscellen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sätt vårdslösa bilförare i poliscellen”

Foto: Roger Turesson

INSÄNDARE. Vårdslösa bilförare som utsätter cyklister och gångtrafikanter för livsfara borde straffas hårdare när de åker fast i polisens fartkontroller. Polisen borde frihetsberöva sådana fartsyndare på samma sätt som berusade sätts i fyllecell, skriver Jonas Thornell, före detta lärare på Polishögskolan.

Många bilförare bär ofta på en attityd som bottnar i att de tror sig vara mäktiga bakom ratten. De har en självvald stressande livsföring som är obehaglig för oss flanörer och cyklister samt andra livsnjutare.

Ofta rattar hänsynslösa bilister – ofta män och kvinnor i de socioekonomiskt välbeställda skikten i samhället – dyra, överdimensionerade och snabbgående bilar med barnsligt hög prestanda. Det är en onödig teknisk överkapacitet för en bruksbil.

Ett psykologiskt fenomen inträffar när man sitter i en behaglig och sluten miljö, till exempel i en bil som har påkostad interiör, med en rad tekniska finesser som klimatanläggning och avancerad ljudteknik. Denna ”bubbla” fungerar som ett filter mot omvärlden och den yttre miljön runt bilen gör att föraren – psykologiskt sett – avskärmar sig från utsatta människor i omgivningen, till exempel fotgängare och cyklister.

Jag skulle gärna se att polisen i större utsträckning tillfälligt frihetsberövade vårdslösa bilförare, ungefär som när berusade hamnar i fyllecell. Då skulle konsumtionsivrande och hänsynslösa karriärister tvingas stanna upp några timmar för att begrunda sitt faktiska läge i nuet, med andra ord en sjuk livssituation.

Bara det att bli avskild 6–8 timmar från mobiltelefonen och andra tekniska kommunikativa förnödenheter hade kanske kunnat leda till ett uppvaknande.