Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

SD hade kunnat stoppas om politiker lyssnat på väljarna

De flesta människor tycker nog att det inte är en lärares sak att lägga sig i vad människor har för kläder. Men det är dags för människor att fråga sig om de är för demokrati och yttrandefrihet när deras egna intressen inte gagnas.

Inlägget jag svarar på framstår som något spretigt. På ena planet gäller det frågan kring att lärare inte ska lägga sig i elevernas klädval, vilket de flesta kan hålla med om. Det är inte en lärares roll att ifrågasätta vad eleverna bär för klädesplagg om det inte uppenbart strider mot några av skolans regler.

Men sedan hamnar skribenten på tunn is. Hon kallar invandringskritisk politik för ”avhumanisering”. Kring det kan man väl både säga bu och bä. Är det mer humant att ignorera folks oro? Är det humant att låtsas som att folk är så dumma att de inte har den minsta fog för sina rädslor, utan att ens bemöta deras argument?

Enligt den senaste mätningen som DN/Iposos genomfört anser att cirka 60 procent av svenskarna att flyktinginvandringen är för stor. Ungefär 25 procent tycker varken från eller till och drygt 10 procent tycker vi har för liten invandring. Med andra ord, om vi gick till val i frågan skulle utgången vara väldigt förutsägbar.

I Sveriges grundlag står skrivet att makten ska utgå från folket. Om vi är en demokrati och inte bara låtsas att vi är det är det väl rimligt att en demokrati också lyssnar på sitt folk? Varför är människor "förvånade" över att Sverigedemokraterna växer och att samtidspolitiken ändras? Hade ni lyssnat från första början hade ni ju redan vetat om detta! Vad förvånas ni över? Var inte planen från första början att likställa invandringskritik med rasism för att folk skulle ställa sig i leden och inte våga yttra sig i frågan? Trodde någon att det skulle fungera? På allvar? Ni valde den här utvecklingen. Hade man velat stoppa SD hade man kunnat göra det genom att lyssna till vad folket ville i stället för att demonisera dem. Hade folk känt sig bemötta av sina representanter i vår representativa demokrati så hade utvecklingen antagligen sett helt annorlunda ut. Men man valde hellre att tvinga människor att ta fan i båten, och det verkar som folk tänker ro honom i land.

Så, frågan är väl om folk är för demokrati när det inte främjar deras egna åsikter. Det kanske är dags för folk att fråga sig om de verkligen är för yttrandefrihet och demokrati eller om sådana saker bara är av värde när det gagnar dem själva. Är du, kära läsare, så mycket värd att dina medmänniskors åsikter är av så ringa värde att de helt kan avskrivas? Till och med när de har överväldigande stöd för sin sak bland folket?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.