Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sd-ledamot-borde-inte-fatt-ledigt/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”SD-ledamot borde inte fått ledigt”

Partiledardebatt i riksdagen den 15 januari.
Partiledardebatt i riksdagen den 15 januari. Foto: Janerik Henriksson/TT

INSÄNDARE. Riksdagen borde inte gett David Perez (SD) ledigt för att han ligger i en tvist med Skatteverket. Riksdagen har med sitt beslut förfarit grovt oaktsamt, skriver den mångårige riksdagsledamoten och numera ersättaren Gunnar Andrén (L).

Riksdagen godkände nyligen den nyvalde SD-ledamoten David Perez ansökan om ett års ledighet från riksdagsarbetet efter att han tjänstgjort i bara åtta dagar.

Var det på grund av sjukdom, graviditet, föräldraledighet, uppdrag för riksdagen i annat land eller arbete som statsråd eller statssekreterare – de grunder som riksdagsstyrelsen godtar för att bevilja ledighet? Nej, Perez har som orsak angivit en tidigare aldrig förekommande, nämligen ”tvist med Skatteverket”. Det är en häpnadsväckande motivering som grund för att beviljas ledighet.

Vem som har rätt i sakfrågan – Skatteverket som anser att den nyvalda riksdagsledamoten undanhållit ungefär 6 miljoner kronor från beskattning eller ledamoten som bestrider Skatteverkets krav – har jag ingen aning om. Däremot är jag av den bestämda uppfattningen att riksdagen förfarit grovt oaktsamt när den beviljat tjänstledigheten.

Än mer förvånande är det att hans parti, som uppger sig ha nolltolerans mot brott, uppenbart anser att skattetvister utgör grund för att beviljas tjänstledighet från förtroendeuppdrag. Ledighets­ansökan borde ha avslagits och inte en dag beviljats. Om ledamoten sedan valt att avgå eller ej är en sak mellan honom och den moral som han möjligen besitter.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt