Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 07:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sd-star-bakom-demokrati-och-yttrandefrihet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”SD står bakom demokrati och yttrandefrihet”

Åhörare lyssnar till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sommartal under partiets sommarfestival i Sölvesborg den 11 augusti.
Åhörare lyssnar till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sommartal under partiets sommarfestival i Sölvesborg den 11 augusti. Foto: Johan Nilsson/TT

Sverigedemokraterna står bakom yttrandefrihet och demokrati. Ska man leta efter svenska kopplingar till ungerska regeringspartiet Fidez ska man snarare titta på Moderaterna och Kristdemokraterna som ingår i samma partigrupp i Europaparlamentet, skriver Tomas Brandberg, politiskt sakkunnig i SD. 

Rätta artikel

Tommy Jacobson hävdar i en insändare på DN Åsikt att Sverigedemokraterna vill ”göra om Sverige till ett nytt Ungern med auktoritärt styre”. Beläggen för detta är ytterst skrala och brukar koka ned till ett läckt internt mejl, där en företrädare för partiet uttrycker sig mindre lämpligt.

Läckan uppstod 2015 när en tjänsteman kopierade partiets mejlserver och överlämnade en kopia till Expressen. Det är ett enormt material som ger betydande insyn i partiets inre angelägenheter. Den som antar att SD har en dold agenda borde alltså kunna hänvisa till betydligt mer än en enstaka klandervärd formulering.

Sverigedemokraterna har sedan grundandet 1988 stått bakom yttrandefrihet och den parlamentariska processen, vilket med all önskvärd tydlighet framgår av partiets åsiktsdokument.

Även det första partiprogrammet från 1989 är fritt från extremism och präglas av demokratisk nationalism och konservatism. Under de första åren hyste partiet förvisso ett antal olämpliga medlemmar, som i dag antingen har blivit uteslutna eller självmant lämnat partiet.

Men kom ihåg att en överväldigande majoritet av dagens medlemmar tillkommit sedan Jimmie Åkesson blev partiledare 2005. Väldigt många av dessa, exempelvis undertecknad, har tidigare varit medlemmar i andra riksdagspartier.

Om någon inom Sverigedemokraterna skulle vilja driva partiet i auktoritär riktning skulle vederbörande obönhörligen bli utesluten och de gånger radikalare krafter har försökt splittra partiet har stödet från SD:s medlemmar och väljare i stort sett uteblivit. Sverigedemokraternas ledning, förtroendevalda, medlemmar och väljare ogillar helt enkelt radikalism och den nationalism partiet står för skulle för övrigt ses som helt mainstream i de flesta europeiska länder.

Vill man leta efter svenska kopplingar till Ungern ska man faktiskt vända blicken mot Moderaterna och Kristdemokraterna, som sitter i samma grupp som det ungerska regeringspartiet Fidesz i Europaparlamentet.

Men Tommy Jacobsons påstående är symptomatiskt. Det är mycket vanligt att Sverigedemokraternas politiska motståndare rycker enstaka uttalanden ur sitt sammanhang och bygger en förvrängd fantasibild av partiet, helt utan att vilja efterforska partiets verkliga ståndpunkter.

Skulle man applicera samma resonemang på Socialdemokraternas ungdomsförbund är det, enligt aktuella avslöjanden, auktoritärt, homofobt och antisemitiskt.

Att en kritisk granskning av Sverigedemokraterna skulle vara en ny och begränsad företeelse är inte sant. Partiet har under i stort sett hela sin historia hårdgranskats, kritiserats och motarbetats av media.

Än i dag finns sympatisörer som helhjärtat stödjer politiken, men vågar inte engagera sig, eftersom den mediala bilden är obalanserat negativ och direkta trakasserier mot partiets företrädare fortfarande förekommer. Det om något är ett hot mot yttrandefriheten.