Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 21:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sd-vaxer-om-ovriga-partier-inte-kan-bilda-ny-regering/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”SD växer om övriga partier inte kan bilda ny regering”

SD-ledaren Jimmie Åkesson efter statsministeromröstningen i riksdagens kammare den 14 november när Sverigedemokraterna – till skillnad från Centerpartiet och Liberalerna – röstade på moderatledaren Ulf Kristersson
SD-ledaren Jimmie Åkesson efter statsministeromröstningen i riksdagens kammare den 14 november när Sverigedemokraterna – till skillnad från Centerpartiet och Liberalerna – röstade på moderatledaren Ulf Kristersson Foto: Magnus Hallgren

Sverigedemokraterna är det enda parti som skulle gynnas av ett extraval. Därför måste övriga partier ta sig samman och bilda en ny regering, skriver läsaren Karwan Kareme.

Rätta artikel

Inför riksdagsvalet den 9 september var det ganska givet att inget traditionellt block skulle få egen majoritet, vilket inget block fått sedan de borgerliga vann valet 2006. 

Vad har då hänt sedan 87 procent av de röstberättigade lagt sin röst? Statsminister Stefan Löfven avsattes och moderatledaren Ulf Kristersson tolererades inte vid statsministeromröstningen som hölls förra veckan.

Tre partiledare har fått sonderingsuppdrag av talmannen, men misslyckats. Det innebär med andra ord att regeringsläget är helt dött.

Politiker ska inge förtroende och representera folket. Men detta agerande från partierna har gjort att folk tappar tilltro. Det är snarare ett spel om var problemet ligger än att ta tag i problem och lösa dem. Det gäller att se förbi sina egna personliga intressen, ta sitt ansvar och acceptera att inget parti i Sverige, förutom vid två tillfällen, har haft egen majoritet. 

Alliansen är inte ett rimligt alternativ att styra landet av flera skäl. De borgerliga är duktiga på att avsätta en regering och tillsätta en talman, men har ingen plan för att reagera landet. Deras egen statsminister röstade hälften av allianspartierna nej till. Det är djupt oseriöst och beklagligt.

Det har förts fram massvis med olika regeringsalternativ, men varje regering är helt osannolik eftersom partierna har invändningar mot varje alternativ som diskuterats. Ulf Kristersson har pratat om att vara ”vuxen i rummet”, ta ansvar och vara en alliansledare.

Men till skillnad från den tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt har han ingen klar linje på hur det ska gå tillväga förutom att alliansen ska hålla ihop. Sanningen är att Alliansen varken har egen majoritet eller är större än rödgröna. 

Vill partierna hålla ihop blocken och eliminera Sverigedemokraterna ska partierna göra det Fredrik Reinfeldt gjorde efter valet 2014, nämligen låta det största blocket, oavsett storlek, regera landet och då inse att det är riksdagen som bestämmer.

Då skulle dock politikerföraktet öka och skapa missnöje hos svenska folket, vilket i slutändan enbart gynna missnöjespartiet Sverigedemokraterna. Då blir regeringsfrågan knappast enklare.

Sverige står inför stora utmaningar med ökad brottslighet i form av skjutningar, långa vårdköer, integrationen efter den stora invandringsvågen hösten 2015 och klimatfrågor för att nästa generation skall ha samma möjlighet till en bra planet. Ju längre denna process fortlöper, desto mer skapar det frustration och inget konkret handlande. 

Dessutom har Moderaterna aviserat att partiet 12 december ska lägga fram en egen budget som Sveriges expeditionsministär kan tvingas administrera. Denna regering får ju inte heller utlysa ett extraval. 

I Sverige är vi vana med att bilda en ny regering efter i genomsnitt sex dagar. Vid förra valet tog det 19 dagar. Den tidigare längsta regeringsbildningen i Sverige tog drygt tre veckor.

I dag har det gått snart tre månader och ingenting talar för en lösning. Det finns självklart europeiska länder där regeringsbildningen tagit över 500 dagar och Sverige har trots allt en övergångsregering, men det är inte en handlingskraftig regering som tolereras av riksdagen.

Det är hög tid för Sveriges riksdag, med partiledarna att lösa regeringsfrågan, annars kommer resultat att visa sig vid ett eventuellt extra val vilka som är dem riktiga förlorarna.