Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 08:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sd-vill-styra-sverige-auktoritart-och-tysta-journalister/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”SD vill styra Sverige auktoritärt och tysta journalister”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i riksdagen den 30 oktober.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i riksdagen den 30 oktober. Foto: Magnus Hallgren

Journalister måste sluta att normalisera Sverigedemokraterna. Det måste tydligt framgå att SD:s mål är att göra om Sverige till ett nytt Ungern med auktoritärt styre där demokrati och yttrandefrihet monteras ner, skriver läsaren Tommy Jacobson.

Rätta artikel

Journalister är det svårt att bli klok på. Å ena sidan ska de vara ”den tredje statsmakten” och granska makthavarna åt oss medborgare. Å andra sidan ska de vara de neutrala och objektiva meddelarna av nyheter. Ibland hamnar de därför mellan båda stolarna.

När det gäller Sverigedemokraterna har medierna hjälpt till att normalisera partiet, så att hela perspektivet förskjutits. SD har lyckats framstå som ett "normalt" folkvalt parti som alla de andra. Ett knätofsparti som i första hand vill återinföra välfärdsstaten där vi alla (utom invandrarna) ska vara som en enda stor familj med gemytlige Jimmie som landsfader. 

Men journalistkåren skriver mest om deras medel. Ytterst sällan belyses att SD på ett unikt, konsekvent och durkdrivet sätt nått sina framgångar genom att ”dagtinga med sanningen”. Om invandringen, om Sverige på väg mot bankrutt, om vår gemensamma historia – med mera.

Sent omsider har några börjat tala om SD:s ursprung och populistiska tendenser. Men alltför sällan skriver ni om SD:s klart uttalade mål. Det är att omvandla Sverige till ett nytt Ungern, med allt vad det innebär – inte minst för er själva.  

Visst ska vi diskutera vår demokrati och övriga  partiers agerande. Fast än en gång: SD är inte ett normalt parti. Det är ett högerpopulistiskt parti med fascistisk bakgrund, som lurat sina väljare och döljer sitt slutmål — ett auktoritärt samhälle — tills makten är deras.  

Att inte skriva tydligt om det är verkligen ett hot mot demokratin.