Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sds-uppgang-ar-kristerssons-huvudvark/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”SD:s uppgång är Kristerssons huvudvärk”

Partiledarna Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) under Sveriges Radios partiledardebatt på Kulturhuset i Stockholm inför valet 2018. Foto: Henrik Montgomery/TT

INSÄNDARE. Sverigedemokraternas uppgång i opinionsmätningarna är i första hand ett bekymmer för moderatledaren Ulf Kristersson. För Socialdemokraterna är nämligen ett samarbete med SD uteslutet, skriver Arnold Andersson.

En del medier vill påstå att SD:s opinionsmässiga framgångar den senaste tiden är rena katastrofen för Socialdemokraterna. Rubriker i stil med ”Skräcksiffror för Stefan Löfven” eller ”Jimmie Åkesson (SD) kan bli vår näste statsminister” har förekommit på senaste tiden.

Om det sistnämnda skulle inträffa är risken stor för ett hårdnande samhällsklimat med ökade konflikter och motsättningar i vårt land. 

Sverigedemokraterna är sprunget ur nynazistiska rörelser inom vit makt-miljön i början av 1990-talet. Grundarna kom från bland andra Bevara Sverige svenskt, Nordiska rikspartiet och Nysvenska rörelsen.

SD är ett parti som gång efter annan avslöjas med rasistiska åsikter. Och då menar jag inte bara företrädare på gräsrotsnivå, utan även personer i partitoppen.

Mattias Karlsson, tidigare gruppledare i riksdagen, sade 2007 satt han inte anser att den i Malmö födda fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic är svensk. Den tidigare ekonomisk-politiska talespersonen Erik Almqvist fick sparken efter den så kallade järnrörsskandalen 2010.

Det är ett parti med sympatisörer, den så kallade SD-svansen, som bland annat återfinns på nätet i den främlingsfientliga och rasistiska miljön. De är oftast anonyma arga män som i kommentarsfält ger uttryck för sitt hat mot invandring, muslimer, mångkultur, journalister och feminister.

Moderatledaren Ulf Kristersson vet att SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Men de orden kan han i dagsläget inte yttra. Anledningen är att han tänker bygga sin framtida makt på just det partiet.

Det finns stor anledning att känna olust över partiets framgångar i opinionen. Den svenska modellen har präglats av att landet bygger vi tillsammans med tolerans och medmänsklighet. ”Gör din plikt, kräv din rätt.” Det är detta samhälle som nu är hotat och som SD vill förändra i grunden.

SD har frångått praxis två gånger vid budgetvoteringar i riksdagen. Man röstar dels på egen budget, dels på annat blocks budget. Nu senast skedde det under övergångsregeringen, då partiet röstade på M/KD-budgeten. Detta oskick har förorsakat regeringskaos efter både efter valet 2014 och 2018. Så agerar ett högerpopulistiskt parti.

Det vi nu är på väg att hända, är sorgligt. De främlingsfientliga och nationalistiska partiernas frammarsch i Europa upprepas i Sverige. Konsekvenserna kommer att bli fortsatt polarisering och ökad splittring.

Det innebär sämre förutsättningar för att i samförstånd försöka lösa komplicerade problem. Det räcker med att lyssna på Jimmie Åkessons meningsfränder i Europa, högerextrema partiledare som Marine Le Pen i Frankrike, Matteo Salvini i Italien och också Brexitpartiets Nigel Farage i Storbritannien.

För Socialdemokraterna är den politiska kompassen fast förankrad. S leder en mittenregering med stöd av socialliberala partier. Förhoppningsvis kan denna konstellation fortsätta även efter valet 2022.

Ett samarbete med SD är otänkbart. Till skillnad från Moderaterna samarbetar Socialdemokraterna endast med partier som delar värdegrunden om människors lika värde och lika rätt.

Vem är i dag högerpartiernas oppositionsledare när SD är nästan lika stort som M och KD tillsammans? SD:s lyft i opinionen är framför allt ett dilemma för Ulf Kristersson, inte för statsminister Stefan Löfven.