Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 06:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sds-valjare-ar-vuxna-manniskor-som-gor-ett-medvetet-val/

DN Åsikt

DN Åsikt. SD:s väljare är vuxna människor som gör ett medvetet val

Det är lika nedlåtande och missvisande att tycka synd om SD:s väljare som att håna dem. Om man vill visa människor respekt och behandla dem som jämlikar, kan man bara konstatera att de är vuxna individer som gör ett medvetet val. I det här fallet att rösta på ett rasistiskt, nationalistiskt parti med färska nazistiska rötter.

Rätta artikel

Jag håller helt med Mats Leijon om att det inte är konstruktivt och inte leder någonvart att håna eller förakta SD:s väljare och att vi istället måste föra en dialog med dem. Men det är lika nedlåtande och missvisande att tycka synd om dem. Det är också att underskatta de krafter som får människor att välja ett sådant parti, krafter som nu är på frammarsch i stora delar av västvärlden.

Sympatierna för SD ligger nu enligt mätningar på omkring 20%. Alla dessa människor är lika lite marginaliserade, utanför, missförstådda, arbetslösa, har otrygga anställningar eller är fattigpensionärer, som att de alla skulle vara outbildade och korkade rasister. Många av SD:s väljare och sympatisörer har kommit från M och KD, och andra utgår från arbetarrörelsen och har tidigare haft sina sympatier på vänstersidan. Alla dessa människor lever under olika omständigheter, har olika bakgrund – även invandrarbakgrund – olika yrken, utbildning, ålder och livssituation.

Det som förenar dem är att de är vuxna individer med samma möjlighet att rösta i demokratiska val som alla andra, och deras röst är precis lika mycket värd som alla andras - eller lika lite, om man så vill. Oavsett vilken bakgrund eller vilka livsomständigheter de har, så har de alla tillgång till all den information och kunskap som finns om vilka rötter Sverigedemokraterna har, vad som faktiskt står i deras principprogram, vilka motioner de lägger och hur deras representanter beter sig och uttrycker sig offentligt. De har också tillgång till all den samlade kunskapen och erfarenheten om vad rasism, fascism och ultranationalism innebär och vad det leder till. Och de gör valet att lägga sin röst på detta parti.

De gör valet att lägga sin röst på ett parti vars ledare sjunger nidvisor om en tidigare statsminister som blivit kallblodig mördad på öppen gata och som därigenom applåderar detta mord. De gör valet att lägga sin röst på ett parti som uttryckligen skriver i sitt principprogram att människor har en inneboende "essens" som beror på var de är födda, vilken etnicitet de har och vilken kultur de lever i, ett synsätt som utgår från Essentialismen, en rent biologiskt rasistisk ideologi. De gör valet att lägga sin röst på ett parti vars företrädare vandrar omkring på stan med järn (förlåt, aluminiumrör) och kallar medborgare för rasistiska och sexistiska öknamn, vars företrädare vill ”stoppa” den fria pressen ”i sinom tid”, ett parti vars företrädare råflabbar åt tanken på ”döda judar” i ett slakteri. Listan kan göras oändligt lång.

Dessa väljare och sympatisörer är vuxna människor och de gör ett medvetet val. Det är inte synd om dem – åtminstone inte mer eller mindre synd om just dem än om någon annan. Man kan förstå och sympatisera med att de är oroliga, kanske arga, rädda och antagligen upplever att deras egen kultur och identitet är hotad på något sätt. Man kan föra en dialog med dem och hjälpa dem att se att det finns konstruktiva val man kan göra: själv engagera sig i ett parti med mänskliga, demokratiska värderingar och arbeta för det man tror på, försöka möta invandrare och flyktingar som man kanske är rädd för och undersöka om ens rädsla verkligen är befogad, arbeta med frågor man kanske själv tycker är viktiga som att lyfta fram, värdera och stärka sin egen kultur, religion och nationella identitet.

Men det är inte synd om SD:s väljare. De har alla möjligheten att göra ett annat val. Men det gör de inte.

Huvudinlägg: Mats Leijon: Förlåt, SD-väljare – jag har varit dum