Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 23:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/semester-med-flyg-utomlands-ar-onodig-lyx/

Insändare

Insändare. Semester med flyg utomlands är onödig lyx

För att vi ska kunna få bukt med klimatförändringarna krävs försakelse, men vi kan vara lyckliga ändå. Vi behöver inte flyga utomlands på semester – det är en onödig lyx.

Jag förstår hur härligt det är att få försvinna iväg från regnet och rusket, en grå vardag där dagarna flyter samman och få helt nya färger att titta på i ett land långt långt borta. Men tyvärr går det inte.

Till skillnad från vad många politiker verkar tycka i den pågående valrörelsen är vetenskapen entydig: flyg släpper helt enkelt ut för mycket. Kanske vi någon dag kan få fram ett bränsle som gör att vi kan börja flyga utan stora utsläpp, men det är i en avlägsen framtid och vi måste agera nu.

Om vi sätter debatten i perspektiv kanske det ändå inte är så farligt. Backar vi 70 år i tiden var det inte särskilt många som någonsin åkte till Asien. Backa några årtionden till och det var inga alls. De hade det dessutom det mycket knaprare på hemmaplan, men fann lycka i tillvaron ändå.

Ingen generation har haft det så bra som vi och ändå har vi mage att prata om den extrema lyx som vi åtnjuter i denna delen av världen som en rättighet. Våra pretentioner är orimliga, särskilt om man betänker att det, precis som artikelförfattaren nämner, är väldigt få förunnat i ett globalt perspektiv att få flyga.

De människor som bor i Asien dit vi svenskar åker har väldigt sällan råd med den lyxen. Ändå är det dessa människor som får betala det högsta priset för klimatförändringarna.

Redan nu har man börjat observera förändringar i de naturliga cyklarna som glaciärerna uppe på Himalaya följer, vilket på sikt hotar vattenförsörjningen för befolkningen i stora delar av Asien. Samtidigt dör korallreven, vilket även hotar Asiens matförsörjning då miljarder människor är beroende av fisken som finns där som proteinkälla. På sikt kan områden med två miljarder människor hamna under vatten. De flyktingströmmar detta kommer orsaka lär få dagens att framstå som en lite rännil jämte Amazonasfloden.

Det är vi i väst som orsakar detta. Det är vi som måste ta tag i detta innan ”någon annan-ismen” tar dör på vår värld. Det ligger på var och en att ta sitt ansvar.