Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 07:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sjalvklart-ska-skolorna-fa-gora-vinst/

DN Åsikt

DN Åsikt. Självklart ska skolorna få göra vinst

Foto: Christine Olsson/TT

Utan vinst i skolan kommer utvecklingen av skolan att göra halt. Drivande människor som vill göra skillnad i skolans värld kommer hindras att satsa energi och kapital på att starta bra skolor.

Rätta artikel

Det är uppenbart i debatten att vinst inom skolan är något som sticker i ögonen hos många. Men varför? Jag antar att det beror på dessa undantag av skolor som genom åren rapporterats om där barnen knappt får mat, medan vinst tas ut i andra änden. Det är självklart osmakligt och oacceptabelt. Och det är därför vi har Skolinspektionen – som granskar skolan och ser till att den håller måttet. Däremot är detta inte en sann bild av de flesta friskolor.

Jag har jobbat många år i skolan, främst som lärare på högstadiet, både  i kommunala skolor och friskolor. Skolan jag jobbar på i dagsläget är en F-9 privatskola, med engagerade lärare, fritidspedagoger och övrig personal. Ledningen likaså. Flera har egna barn på skolan.

Alla jobbar dagligen för att barnen ska utvecklas, lära sig, träna förmågor och nå de uppsatta målen och inte minst: ha en trevlig skoldag. Det är en bra storlek på skola som gör att stämningen är familjär, man känner igen varandra över stadierna, och jag vill påstå att man som elev är sedd och uppmärksammad. Vi jobbar tillsammans för att ha en så bra arbetsplats som möjligt för alla, elever såsom personal.

Vår skola är ganska ung, startades för cirka 7 år sedan av två personer som hade en tanke om en skola med en viss profil. I början var det tufft. Mycket jobb att få allt på plats, inklusive ekonomin. En hel del egna pengar måste satsas då det inte fanns så många elever i starten, men personalen måste ändå avlönas, hyra betalas, läromedel och förbrukningsmaterial inhandlas etc.

Under en tid fick de två som startade skolan lägga in 250 000 kr per månad för att det skulle gå runt. En av dem ville kasta in handduken, men den andre framhärdade. Efter ett tag gick det bättre, elevantalet ökade, ekonomin blev starkare, verksamheten utvecklades, för att efter ett par år gå på plus, ekonomiskt. Utan deras insats skulle vår skola, vår arbetsplats, inte finnas i dag.

Min fråga är: menar de som är emot vinster i skolan att dessa personer som med engagemang och egna resurser startar en skola, driver den framåt tills den är väl fungerande och till sist får balans i ekonomin, inte ska kunna få tillbaka sina satsade pengar i form av vinst? Är det fult? Sticker det i ögonen? Självklart inte. Vi behöver dessa människor, och vi behöver fler.

Att däremot säga att de inte kan förvänta sig att få tillbaka det de satsat är inskränkt, kortsynt och hjälper ingen. Så sluta stirra er blinda på vinst eller inte – utan lägg fokus på att säkra kvaliteten istället. Hur vi gör det är det intressanta, inte skolformen eller eventuell vinst.

Så: vinst är positivt, utan vinst så har man dödat viljan att utveckla svensk skola. Och den behöver fortsätta utvecklas. Och ju fler som engagerar sig i detta desto bättre. Framåt med skolan! Med vinst.