Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 22:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sjalvklart-ska-ungarna-ha-mobiler-i-skolan/

Insändare

Insändare. Självklart ska ungarna ha mobiler i skolan

Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Det finns de som tycker att man ska ta ifrån elever både mobiltelefoner och datorer i samma stund som de sätter foten i skolan och lektionen börjar. Det tycker inte jag. Jag tycker att man redan i tidig ålder ska vänja sig vid både mobiler, surfplattor och datorer.

I skolan handlar det om att lära sig hur det framtida samhället kommer att fungera. Eleverna ska kunna använda tekniken till sin fördel, inte lägga bort den och bli itutade att det bara är konsumtion eller slöseri med tid.

Det är lätt - som vissa debattörer gör - att beskriva mobilen eller datorn som konsumtion och spel till ingen nytta. En statuspryl som stör ordningen i skolan. Jag skulle vilja vända på det och säga att det är det bästa verktyg och lärobok människan någonsin haft. Det är omedelbar tillgång till all världens kunskap. Men den kommer inte av sig själv. Man måste lära sig hur man hittar. Detta är något man borde lära sig och använda sig mer av i skolan. Inte mindre. Lärarna borde utnyttja den här nya tekniken och spela in sina föreläsningar så man kan se på dem senare och lyssna fler gånger om man vill det. Lektionerna kunde då nästan uteslutande handla om frågor, stöd och hjälp istället.

Mobilen är ett utmärkt verktyg där man hittar snabbfakta. Man kan ladda ner ordböcker eller matteuppgifter. Fördjupa sig i en video om i stort sett vilket ämne som helst. Man kan också skriva in läxor, kolla kalendern eller bara använda som miniräknare. Surfplattor borde vara självklara ända ner till förskolorna – och de gymnasier som inte har bärbara datorer till alla borde skämmas.

För ungdomarna handlar det också att lära sig koncentration och fokus. Det är deras ansvar. De är alltid utsatta för distraktioner av olika slag. Mobilen är bara en av alla de saker man blir distraherad av och som gör att man inte lyssnar på läraren. Ingenting kommer att lösas bara för att man samlar in mobilerna innan lektionen börjar. Förutom att teknikhatarna gnuggar händerna. När jag gick i skolan på 70- och 80-talet gick man ibland ifrån lektionerna och hade inte hört ett dugg. Istället hade man ritat gubbar och dagdrömt om något spännande man skulle göra efter skolan.

Ämnet med mobiltelefoner i skolan är dock inte helt enkelt. Det har gjorts många studier och det finns både för- och nackdelar. Jag är dock helt för att tillåta mobiler i skolan. En fördel som kommer från en studie gjord på Karlstads universitet med att tillåta mobiler är att man då kan sätta upp regler för själva användningen istället. Som till exempel att de ska vara på ljudlöst under lektionen eller man inte får fotografera eller filma någon utan lov.

Att behärska tekniken kommer att bli livsviktigt för nästa generation. Delvis för att konkurrera om jobben mot övriga världen, men också för att överhuvudtaget kunna få ett jobb här i Sverige. Analyshuset Gartner förutspår i sin senaste rapport att inom två år så kommer varannan konsument på mogna marknader att betala med mobilen eller annan bärbar teknik. Det kommer att innebära ännu ett stort steg i den teknikutveckling som pågår. Men också föda nya möjligheter att skapa nya idéer, nya företag och nya arbetstillfällen. Det tåget skulle jag inte vilja att de svenska skoleleverna missar. Så självklart ska ungarna ha mobiler, surfplattor och datorer i skolan.

Repliker: Wiwi Ahlberg: Digitaliseringen riskerar bli ett gigantiskt misslyckande Kent Berg: Överdriven tro på surfplattor kan faktiskt vara teknikfientligt Johanna Parikka Altenstedt: Skolan lät teknologin bli auktoritet istället för att tygla den Andreas Carlsson: Eleverna har rätt till en mobilfri skola