Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sjalvklart-skulle-samvetsfrihet-barnmorskor-fungera-sverige/

DN Åsikt

DN Åsikt. Självklart skulle samvetsfrihet för barnmorskor fungera i Sverige

Foto: Olle Sporrong/TT

Samvetsfrihet för barnmorskor är ett fullt legitimt önskemål. Du ska kunna vara barnmorska utan arbetsuppgifter som innefattar att medverka till att avsluta en graviditet – och därmed ett liv.

Rätta artikel

Innan du tillskriver mig mörkermansimage med tillhörande kvinnofientlig agenda vill jag bara säga att jag inte dömer någon och att jag heller inte tror på att riva upp nuvarande abortlagstiftning. Jag är bara så oerhört fascinerad av hur en kritik av barnmorskornas önskan om samvetsfrihet kan komma undan med att ignorera såväl vetenskap, fakta som förnuft.

Låt oss ta elefanten i rummet först. För vad är det egentligen man gör när man gör en abort?

Försök att i debatten avhumanisera det som växer i en gravid kvinnas mage till mindre en människa än en fiskpinne är en fisk ger kanske samvetet ro för stunden. Men djupt där inne i vårt verkliga tänkande och kännande jag så skaver det. För vi vet alla så väl att om den där aborten inte sker så föds med allra största sannolikhet ett barn - en annan människa.

Man kan med andra ord kalla det som växer i den gravida kvinnans mage ett befruktat ägg, en cellklump, ett embryo, ett foster, ett ofött barn eller en blivande människa. Oavsett vilket så är det vi talar om en människa med samma förutsättningar för ett långt liv framför sig som alla vi andra. Det är den människans liv en abort avslutar. Det är vetenskap.

Sedan var det det där med samvetet.

Samvete är som bekant en förmåga att avgöra vad som är rätt och fel. Samvetet är ett sinne för värderingar och en förmåga till skuldkänslor, delvis medfött och delvis inlärt. Det är därmed en naturlig mänsklig reaktion att få dåligt samvete av insikten om att man är på väg att beröva en annan människa sitt liv. Man behöver inte vara religiös för att känna så.

Till sist, den faktiska situationen.

Det går inte att förneka att det finns samhällen och strukturer där ofrivilligt gravida kvinnor lider stort och utsätter sig för enorma risker. Det är dock inte situationen i Sverige. Här har vi en abortlagstiftning som såväl ger alla kvinnor rätt till abort som med skattemedel garanterar alla resurser som krävs. Det råder ingen brist på tillgång till abort i Sverige. Däremot brist på barnmorskor och förlossningsplatser.

Barnmorskors samvetsfrihet kan inte jämföras med samvetsfrihet i något annat yrke. Att avsluta liv är inte att rädda liv eller att bota sjukdom. Det är inte att vägra att hjälpa en medmänniska på grund av etnicitet, religion eller sexuell läggning. Abort som arbetsuppgift för sjukvårdspersonal står helt enkelt i en klass för sig. Endast jämförbar med dödshjälp och avrättning genom giftinjektion.

Samvetsfrihet för barnmorskor är därmed ett fullt legitimt önskemål och föga förvånande fungerar det utmärkt i andra europeiska länder, däribland Norge. Självklart skulle det fungera även i Sverige.

Man kan med rätta hävda att det är urbota korkat att söka ett jobb som man inte tänker utföra. Men hur cyniskt och beräknande är det inte att göra en arbetsbeskrivning som kräver att för att få jobba med att hjälpa vissa barn till världen måste den anställde medverka till att andra dör?