Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-17 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sjostedt-lurar-valjarna-med-hot-om-att-falla-regeringen/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Sjöstedt lurar väljarna med hot om att fälla regeringen”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt satt kvar på sin plats när den nyvalda statsministern Stefan Löfven (S) ställde upp på gruppbild i riksdagens plenisal efter omöstningen i fredags. Foto: Roger Turesson

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt lurar sina väljare när han hotar att kunna fälla den nya regeringen. I frågor som rör marknadshyror och förändringar i arbetsrätten kommer statsminister Stefan Löfven (S) att få stöd av M, KD och i vissa fall även SD, skriver läsaren Olle Ljungbeck.

Rätta artikel

V-ledaren Jonas Sjöstedt hotar med misstroende om regeringen Löfven lägger fram förslag om införande av marknadshyror och förändringar i arbetsrätten.

Men här försöker Sjöstedt lura sina anhängare. Så länge det gällt att rösta mot Stefan Löfven som statsminister skulle han fått med sig M, KD och SD. Då hade han lyckats förhindra Löfven från att bilda regering.

Men läget blir ett helt annat sedan han släppt fram Löfven som regeringschef.

I de frågor som Sjöstedt har för avsikt att fälla regeringen kan Stefan Löfven räkna sitt eget partis röster, Miljöpartiets, Centerpartiets och Liberalernas. Löfven kan med högsta sannolikhet också räkna med Moderaternas, Kristdemoktaternas och i flera fall även Sverigedemoktaernas röster i de frågor som Sjöstedt inte vill acceptera.

Hur i hela världen har Sjöstedt resonerat? Är det fegheten att inte våga hindra en sosse att fortsätta styra Sverige mot en katastrof? Eller är det feltänk?

Men med sådant resonemang får Stefan Löfven vad hans önskar– en tandlös tiger i Vänsterpartiets och Jonas Sjöstedts skepnad. Och Sjöstedt har därmed lagt ut röda mattan för kanske alla Centerpartiets och Liberalernas nedmonteringar av stora delar av välfärden, med hjälp av sossarna och MP.