Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sjukskoterskorna-finns-men-inte-pa-akutsjukhusen/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sjuksköterskorna finns – men inte på akutsjukhusen

Foto: Hampus Lundgren

Det är inte brist på sjuksköterskor. Det är brist på rimliga arbetsförhållanden på akutsjukhusen. Därför söker sig utbildade sjuksköterskor till andra arbetsplatser.

Meddelande till politiker och även till allmänheten: Det är inte brist på sjuksköterskor. Det är inte brist på erfarna sjuksköterskor. Det är inte brist på utbildningsplatser för sjuksköterskor. Det är inte brist på arbetsvilliga sjuksköterskor. Det är inte brist på specialistsjuksköterskor. Det är inte heller brist på vårdplatser på akutsjukhusen.

Det är brist på förståelse för personalen på akutsjukhusen. Det är brist på rimliga arbetsförhållanden på akutsjukhusen: det är inte mänskligt att man under sitt arbetspass på 8-18 timmar INTE ska få sitta ner, äta, dricka, gå på toa eller bara ta en paus. (18 timmar beror oftast på att man blivit beordrad av chef att stanna kvar på grund av personalbrist. Om man ej stannar anses det som arbetsvägran och är ett skäl för att bli uppsagd, man är med andra ord rätt så livegen.) Det är brist på rimliga löner och rimlig ersättning för arbete på obekväm arbetstid. Det är brist på rimliga arbetstider. Det är brist på stöd från ledningsgrupperna på akutsjukhusen. Det är brist i kunskap bland landstingspolitikerna om hur en säker, värdig och etisk vård bör bedrivas på akutsjukhusen.

Så åter igen: Det är inte brist på sjuksköterskor. Det är inte brist på erfarna sjuksköterskor. Det är inte brist på specialistsjuksköterskor. Det är inte brist på arbetsvilliga sjuksköterskor. Det är inte brist på utbildningsplatser för sjuksköterskor. Och slutligen, det är inte brist på vårdplatser. Salarna finns. Sängarna finns (för närvarande nere på akutmottagningarna!). Utrymmena finns. Allt för att bedriva sjukvård på akutsjukhusens avdelningar finns.

Saknas bara en viktig komponent: Sjuksköterskor. Erfarna sjuksköterskor. Specialistsjuksköterskor. Sjuksköterskestudenter som är motiverade och sugna på att ta anställning på akutsjukhus efter examen. Sjuksköterskor som tycker att arbetsmiljön är dräglig och lönen rimlig. Sjuksköterskor som mår bra på sin arbetsplats.

De finns. Men de finns någon annanstans än på akutsjukhusen.

Repliker:

Sophie Edelsvärd: Politiker, varför dessa undanflykter?

Lars Tocklin: Ingen vårdgivare tar ansvar för befolkningens behov