Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 23:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/sjukskoterskornas-lon-maste-hojas/

DN Åsikt

DN Åsikt. Sjuksköterskornas lön måste höjas

Det största problemet är att sjuksköterskorna tjänar alldeles för dåligt. Av det följer en rad följdproblem, som hög personalomsättning, och dåligt tillvaratagande av sjuksköterskornas kompetens. Sjuksköterskornas kompetens är underskattad.

Rätta artikel

Jag håller med artikelförfattaren om att sjuksköterskor tjänar alldeles för dåligt. Ett av problemen tror jag är att den roll och kompetens som de flesta sjuksköterskor faktiskt har inte alls värdesätts eller ens erkänns. Faktum är att det är sjuksköterskorna som är de verkliga arbetsledarna på avdelningarna. För läkarna kommer ju bara in på ”besök” och talar om vad som ska göras, rent medicinskt, några gånger per dag.

Men det är sjuksköterskorna som får verksamheten att fungera. Som fördelar arbetsuppgifter, som tar ansvar och som beslutar när läkaren måste tillkallas eller inte. Läkaren är ju snarare att se som en specialist, som är expert på en liten del av arbetet (den medicinska aspekten), än som arbetsledare. Och förutom den medicinska behandlingen finns det ju så många arbetsuppgifter på en avdelning. Servera mat, plocka undan, bädda sängar, hjälpa med hygien, lugna och informera patienter och anhöriga. Alla dessa dagliga uppgifter arbetsleder sjuksköterskan. Och vilka andra arbetsledare, i vilket annat yrke som helst, tjänar under 30.000 kronor i månaden? Inga skulle jag säga. Inte konstigt att sjuksköterskorna flyr. Ett av problemen är att inte ens sjuksköterskorna själva inser att det faktiskt är arbetsledning de håller på med, än mindre sjukhusledningen.

Och när inte sjuksköterskornas kompetens uppskattas och ersätts i rimlig utsträckning följer ju så många andra problem. De duktigaste personerna försvinner, personalomsättningen ökar, det blir slitigt för de som blir kvar, man orkar inte vara positiv och glad, det blir dålig stämning på arbetsplatsen, ännu fler lämnar. Där är vi nu.

Dessutom, om sjuksköterskorna skulle tjäna 30000 och uppåt (40-45.000 vore inte orimligt för en duktig och erfaren specialistsjuksköterska), skulle det helt plötsligt bli ekonomiskt försvarbart att anställa en rad andra yrkeskompetenser för att göra sådant som inte är sjuksköterskornas specifika kompetens. Antagligen skulle det vara undersköterskor, administrativ personal, vårdbiträden och så vidare, som kan komplettera och göra vissa uppgifter precis lika bra som sjuksköterskorna. Men eftersom det är så billigt att anställa sjuksköterskor används de nu till alla dessa arbetsuppgifter. De har blivit en ”slit-och-släng”-arbetskraft helt enkelt, vilket spär på ”bristen”.

Jag skriver ”brist” inom citationstecken för egentligen tror inte jag det finns någon brist i antalet examinerade sjuksköterskor. Bristen ligger helt och hållet i hur denna resurs tas till vara. Det som gör mig allra mest upprörd är att det antagligen inte ens är ekonomiskt. Det är knappast billigt att hyra in personal, använda underläkare istället för sjuksköterskor, eller låta kirurger gå och dra benen efter sig eftersom det inte finns ”vårdplatser” (läs sjuksköterskor) till planerade operationer, och x antal andra nödlösningar som bara lappar och lagar istället för att ta tag i grundproblemet.

Jag tycker detta är så uppenbart att man nästan börjar undra om det är något annat som ligger bakom än rent ekonomiska grunder? Sjukhus- och landstingsledningarna verkar helt enkelt ha bestämt sig för att sjuksköterskor inte ska tjäna mer, kosta vad det kosta vill. Men nu börjar det gå ut över patientsäkerheten och då måste vi som medborgare och röstberättigade faktiskt sätta ner foten. Så här uselt får en offentlig verksamhet inte skötas!