Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Sjukvården göder storföretag som tillverkar rullatorer”

Foto: Hasse Holmberg/TT

Rullatorn är säkert bra för många, men hjälpmedlet överförskrivs. Svenska företag tjänar stora pengar på att ansvariga i sjukvården gladeligen skriver ut rullatorer även till personer som skulle klara sig med käpp och sjukgymnastik, skriver läsaren Gunilla Millberg.

Precis som Kerstin Perman skriver i sitt svar på min insändare är jag naturligtvis medveten om att rullatorn är ett utmärkt hjälpmedel för många. Men jag är övertygad om att den ”över-används” och att träning och stöd från sjukvården skulle göra att fler tar sig ut för att handla, resa med mera.

Jag tror att om vi övar balans skulle en käpp kunna räcka som ”trygghet”. Att lita på sin egen kropps förmåga är viktigt och att vi inte behöver kalla oss ”skröpliga” för att vi blir äldre.

Jag läser på Wikipedia att föregångaren till rullatorn – en så kallad Walker – uppfanns i England redan på 70-talet. Den importerades och utvecklades senare i Sverige. 

Sedan 90-talet har det tillverkats rullatorer med tillbehör i Anderstorp för 2,5 miljarder kronor miljarder i Sverige sedan 90-talet. Det finns många andra aktörer på marknaden, så siffran är rimligtvis högre.

Det finns mycket pengar att hämta för svenska tillverkare. Sjukvården ”hjälper” ju till att bättra på deras vinst. Det förskrivs omkring 60.000 rullatorer per år.

Låt oss  i min generation, 50-talisterna, stanna upp och tänka efter.

DN Åsikt 8 oktober 2018 kl 17

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.