Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 16:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/ska-vi-betala-tva-ganger/

DN Åsikt

DN Åsikt. Ska vi betala två gånger?

Försäkringslösningar riskerar att driva upp kostnaderna i hälso- och sjukvården samt att minska tillgängligheten i den offentliga hälso- och sjukvården.

Rätta artikel

Jag tycker det vore olyckligt om en försäkringsmarknad för hälso- och sjukvård växte fram.

Poängen med en sådan marknad är att kunna betala sig förbi vårdköerna. Vid en ytlig betraktelse kan ju detta vara bestickande; högre pris för kortare väntetid. Man bör dock betänka att den personal som ska leverera den försäkringsfinansierade vården – i alla fall i det överblickbara tidsperspektivet – bara kan tas från den offentliga vården. Det kommer alltså att medföra att vi skapar en situation där den offentliga vården får successivt mindre personal och lägre tillgänglighet. Samtidigt som jag som konsument skall bära kostnaden av två sjukvårdssystem. Titta till exempel på USA som till stor del har försäkringsfinansierade sjukvårdssystem och där kostnaden är nästan dubbelt så hög som i Sverige.

Bör man inte i stället satsa på att utveckla det nuvarande hälso- och sjukvårdssystemet? Vi behöver tveklöst förbättra vår tillgänglighet. Men ser man på vårdens resultat står sig den svenska modellen ganska bra vid en internationell jämförelse.