Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 02:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skams-inte-nar-du-tar-flyget-pa-semestern/

Insändare

Insändare. Skäms inte när du tar flyget på semestern

Foto: Gorm Kallestad/TT
Foto: Gorm Kallestad/TT

Ordet flygskam borde hamna i skamvrån. Låt oss vanliga semesterfirare ta flyget utomlands – utan att ge oss dåligt samvete.

Jag tillhör gruppen vanlig medelklass i landet och tycker om att resa. Jag tar sällan tåget, utan flyger. Jag har ingen sommarstuga, ingen trädgård, ingen balkong här hemma, ingen bil, är ensamstående och jag är väldigt förtjust i att få resa ut i världen då och då. Är jag då en miljöbov? Är det jag som är problemet?

Om och om igen sägs det i tv och skrivs i tidningar att vi ska sluta flyga. Vi förstör ju planeten, vi som utgör de 18 procenten av världsbefolkningen som faktiskt har suttit i ett flygplan.

Jag undrar ändå varför jag som enskild person ska känna ”flygskam”, detta gräsliga ord. Bör inte exempelvis Visit Sweden, Sveriges officiella turistorganisation, känna flygskam? Absolut inte uttrycka glädje och stolthet över att allt fler kineser och indier reser hit till Sverige.

Har någon intervjuat de som jobbar där om hur de ser på sitt uppdrag i termer av flygskam? Känner journalister som i spaltmetrar varje vecka har vackra resereportage från alla världens hörn månne flygskam? Jag skulle gärna se lite debatt om detta, för att få proportioner på ansvarsfördelningen.

Är meningen med ordet flygskam att förmå oss svenskar att förskansa oss här hemma? Få oss att tycka att det är jättespännande att åka till Ockelbo och bo på pensionat, åka dit med långfärdsbuss och trava runt i skogarna inte bara år ett utan året därpå och nästkommande, fast då kanske resa till Grums eller Medelpad? Eller, för all del, ta färjan och tåget till Tyskland eller södra Europa och se flera dagar av semestern gå åt till bara själva tågåkandet (till dyra priser)?

Det är något konstigt med resonemanget kring flygskam.

Om det inte är rätt att resa ut i världen som turister, ska vi inte heller arbeta aktivt för att turister från andra kontinenter ska resa hit. Vi får snällt hålla oss till att läsa om livet, färgerna, dofterna, kulturlivet i Afrika, Indien, länderna i Sydamerika och absolut inte åka till New York. Allvarligt, vill vi verkligen ha det så?

Om inte, borde ordet flygskam – med pekfingret riktat mot enskilda privatpersoner – hamna i skamvrån.