Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Skandal att muslimer som blivit kristna inte får stanna”

Asylsökande ensamkommande från Afghanistan tittar ut genom ett fönster på ett flyktingboende i Pajala 2016.
Asylsökande ensamkommande från Afghanistan tittar ut genom ett fönster på ett flyktingboende i Pajala 2016. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är en skandal att Sverige inte låter muslimer som koverterat till kristendomen stanna i landet. De har utan tvekan ett tydligt skyddsbehov eftersom islam inte godtar konvertitier, skriver läsaren Barbro Åhlin.

Vad har hänt med Sverige? Vart har det solidariska och humana Sverige tagit vägen? Vi tål inte att se fattiga människor och försöker införa tiggeriförbud.

Med en restriktiv asylpolitik ska så få människor som möjligt få kommer hit, även om många människor världen över har behov att få en fristad. Dem ska fattiga länder i närområdet ta hand, inte vi i det rika väst.

En grupp som det svenska samhället verkar ha bestämt sig för att kasta ut är de afghanska pojkarna/männen. De har flytt ett land som inte fungerar, där talibaner och IS flyttar fram sina positioner.

En särskilt utsatt grupp är de som har konverterat till kristendomen under den långa tid de har levt i stor osäkerhet i Sverige, men funnit trygghet och gemenskap i olika kyrkor och för många har en äkta kristen tro vuxit fram.

Islam godtar inte konvertiter (se Niklas Orrenius reportage i DN i början av sommaren) och de hotas med dödsstraff från olika håll om de återvänder till Afghanistan. När de åberopar konverteringen som asylskäl bekräftar Migrationsverket/Migrationsdomstolen att det är omöjligt att leva som konvertit i Afghanistan, men myndigheterna tror inte på att konverteringen är äkta tro.

Frågan är hur kan sekulariserade beslutsfattare kunna bedöma någons inre djupa tro. Det framgår tydligt av beslut och domar att man inte förstår vad tro är.

När konvertiteten talar om det kristna kärleksbudskapet och om förlåtelse och barmhärtighet har myndigheterna istället förhör i bibelkunskap. Präster i svenska kyrkan har påtalat att de frågor konvertiterna får inte ens kan besvaras av svenska konfirmander.

Religion handlar om identitet och gemenskap. Att vara troende handlar om ett sätt att få hjälp att leva sitt liv genom att tro på en högre makt, inte att kunna bibeln på sina tio fingrar.

De enda som kan avgöra om konvertiten är troende är ju präster/pastorer och församling-medlemmar som kan vittna om att konvertiten lever ett kristet liv och deltar i församlingens aktiviteter. Genom att ha läst förhör från Migrationsverket och dom från Migrationsdomstolen framgår det tydligt att vittnen och konvertiten pratar ett religiöst språk som inte förstås av flertalet beslutsförfattare.

Det är en stor skandal att inte låta konvertiterna stanna i Sverige. De har utan tvekan ett tydligt skyddsbehov.

DN Åsikt 7 oktober 2018 kl 05

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.