Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 21:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skatteverkets-blanketter-ar-totalt-obegripliga/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Skatteverkets blanketter är totalt obegripliga”

Foto: DN

INSÄNDARE. Sedan årsskiftet har Skatteverkets redan svårbegripliga nätblanketter förvandlats till en obegriplig sörja. Jag måste varje månad lägga ned flera timmar på att förstå innebörden i dessa vilket gör mig frustrerad och nedstämd, skriver småföretagaren Jan-Erik Nowacki.

Skatteverkets nätblanketter för arbetsgivare har blivit totalt obegripliga. Jag bedriver ett enmansföretag på halvtid och varje månad spenderar jag timmar på att förstå deras innebörd. Jag känner mig korkad, nedstämd och förlorar tron på mig själv.

Men det kanske är meningen att småföretag ska slås ut av större företag som har råd med en jättelik ekonomiavdelning. 

Jag har begripit de ganska svårbegripliga blanketterna tidigare, men sedan årsskiftet har framför allt arbetsgivardeklarationen blivit en obegriplig smörja. Man måste ju utgå från dem som förväntas fylla i blanketterna och vad de kan. Få småföretagare har doktorerat i skatterätt.

Finns det verkligen inte någon på Skatteverket som kan producera begripliga blanketter? 

Jag har själv erfarenhet av att skapa olika typer av blanketter på hemsidor, och vi testar dessa på mängder av förväntade användare i förversioner. Först när alla förstått innehållet övergår vi till en skarp version. Det alster som Skatteverket nu producerat kan omöjligt ha testats på en enda småföretagare.