Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 18:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skilda-valdagar-skulle-oka-vart-engagemang/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Åsikt

”Skilda valdagar skulle öka vårt engagemang”

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är i vår närhet de flesta beslut fattas som berör oss: barnomsorg, äldreomsorg, sjukvård, skola, bebyggelse. Separata valdagar kan vara ett sätt att bemöta de som beskriver som att ingen lyssnar på dem, skriver läsaren Bo Nordström.

I de flesta länder finns en avoghet mot landets politiska centrum. Bryssel, Washington och hos oss Stockholm. Människor upplever att de inte blir lyssnade på.

Ett sätt att tydliggöra det egna ansvaret skulle kunna vara att separera val till staten respektive kommun och landsting (region). Regeringens och riksdagens ansvar bör också tydliggöras. Det har varit plågsamt att höra alla de debatter inför valet som handlat om frågor som faktiskt inte ska handläggas av vare sig riksdag eller regering.

Det är ändå i din egen närhet de flesta beslut fattas som berör dig. Barnomsorg, äldreomsorg, sjukvård, skola, bebyggelse, vägunderhåll (utom för riksvägarna) är alla lokala frågor.

Det finns naturligtvis regler och tillsynsmyndigheter för att vård och omsorg ska fungera likvärdigt, men driftsansvaret finns i den egna kommunen eller det egna landstinget. Men hur tydligt framgår det i medierna?

Jag kan inte låta bli att jämföra med mina egna erfarenheter i Stockholms stad av att flytta budgetansvaret ut i organisationen på åttiotalet. Effekterna blev enbart positiva. Besluten blev förankrade hos dem som skulle utföra jobbet.

Gnället om resursbrist upphörde i princip. De anvisade medlen räckte och blev till ett litet överskott. Kvaliteten blev bättre.

Separata valdagar kan leda till lägre valdeltagande på kort sikt, men kan i gengäld vara ett sätt att bemöta de som beskriver som att ingen lyssnar på dem. Och med tydligare eget ansvar så ökar engagemanget.

DN Åsikt 8 oktober 2018 kl 16

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.