Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 12:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skilj-pa-nationalitet-och-medborgarskap/

DN Åsikt

DN Åsikt. Skilj på nationalitet och medborgarskap

Det behövs ett nytt ord för medborgare i Sverige. Det skulle kunna vara ”sverigare” uttalat ”svärjare”. På så vis slipper vi dragkampen om ordet svensk.

Skilj på nationalitet respektive medborgarskap. Nationalitet handlar om ursprung och rötter, medan medborgarskap handlar om var man råkar vara skriven.

Svearna och götarna gick samman under en kung för tusen år sedan. Landet fick namnet Sverige och medborgarna kallades svenskar. Svearna och götarna går tillbaka till yngre stenåldern för 6.000 år sedan med jordbruket och invandringen av trattbägar- resp stenyxekulturerna. Svenskarna är lika mycket urfolk som samerna som går tillbaka 4.000 år.

I ett land som är en nationalstat i huvudsak befolkat av ett folk sammanfaller nationaliteten och medborgarskapet. Medborgare i Sverige brukade såldes kallas svenskar.

Med multikulturen gäller detta inte längre. Politiker och myndigheter uppmuntrar bibehållandet av olika nationaliteter genom att sponsra etniska och religiösa föreningar och genom hemspråksundervisning i skolan. Att då kalla alla för svenskar handlar om kulturell appropriering.

Svenskar är rikssvenskar, finlandssvenskar och ålänningar plus de som flyttat till London, Spanien och andra ställen. Svenskar som släktforskar har inga svårigheter att nå tillbaka till 1600-talet och ibland till 1500-talet och de finner nästan idel svenskar på landet, mest bönder men även indelta soldater, nämndemän, båtsmän med flera.

Likväl som samerna vill bli kallade samer och inte lappar vill svenskarna bli kallade svenskar och inte gammelsvenskar, svennar eller "etniska" svenskar. Att förvägras det egna namnet på sitt folk vore den yttersta förnedringen.

Det behövs således ett nytt ord för medborgare i Sverige. Det skulle kunna vara ”sverigare” uttalat ”svärjare”. På så vis slipper vi dragkampen om ordet svensk. Alla får vara sig själv och Sverige upphör att vara en nationalstat utan erkänns som ett slags mini-USA precis som Fredrik Reinfeldt önskade.