Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 09:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/asikt/skippa-notkott-viktigare-an-minska-matsvinnet/

DN Åsikt

DN Åsikt. ”Skippa nötkött viktigare än minska matsvinnet”

Skörd av morötter på Gotland 2017 när 29 000 ton producerades, vilket var näst mest efter Skåne där 64 000 ton morötter skördades. Foto: Karl Melander

Det är viktigare för miljön och klimatet att dra ner på konsumtionen av nötkött än att minska matsvinnet. Debatten om matsvinn passar politiker som inte vill vidta åtgärder för minskad konsumtion och produktion av animalier, skriver läsaren Jonas Paulsson.

Rätta artikel

På senare år har svenskarnas matsvinn diskuterats flitigt. Statsminister Stefan Löfven (S) nämnde matsvinnet i årets regeringsförklaring och EU har antagit ett mål om att halvera matsvinnet till 2030.

Visst kan det låta mycket att vi enligt Livsmedelsverket slänger cirka 19 kilo ätbar mat i soporna per person och år. Men rent objektivt är det svårare att bli upprörd.

När vi pratar om matsvinn räknat i kilo blandar vi bokstavligt talat äpplen och päron, eller snarare morötter och nötkött. SVT:s ”Maträddarna” ägnade en timme av bästa sändningstid åt morötter, som är den mest högavkastande gröda som finns.

En hektar producerar 60 ton morötter. Nötkött å andra sidan är den mest lågavkastande jordbruksprodukt som finns. Det globala genomsnittet lyder 30 kilo nötkött per hektar. Nötkött är alltså 2.000 gånger mer markkrävande än morötter.

Det grundläggande klimat- och miljöproblemet med livsmedelsproduktion är att det orsakar skogsskövling och förlust av biologisk mångfald samt förhindrar återväxt av skog. Mänskligheten känner endast ett sätt att binda koldioxid och det är med hjälp träd.

En hektar skog binder i snitt 400 ton koldioxid. Enligt forskare på Chalmers är svinnet av de matvaror som har störst betydelse för de totala utsläppen som kött- och mjölkprodukter relativt litet. Därför är den möjliga effekten av minskat matsvinn mycket liten jämfört med vad som krävs för att nå klimatmålen.

Det är lika illa ur markanvändningssynpunkt att äta 100 gram nötkött som att slänga 200 kilo morötter. Men debatten om matsvinnet passar politiker som inte vill vidta åtgärder mot konsumtion och produktion av animalier – trots att djurhållningen representerar 80 procent av den markyta som globalt används för matproduktion.